Szorul a hurok az ETA nyaka körül

Rájár a rúd az ETA baszk terrorszervezetre, amióta felrúgta a tavaly júniusi tűzszünetet. Utánpótlás a láthatáron sincs, az újra aktivizálódó tagokat pedig szinte azonnal letartóztatják.

Letartóztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges,szakadár szervezet négy feltételezett tagját keddre virradóra az észak-spanyolországi Pamplonában, illetve a
délen fekvő Valenciában. A hajnal három óta tartó hadművelet továbbra is folyamatban van - közölte a spanyol belügyminiszter Alfredo Perez Rubalcaba.

A razzia során a hatóságok több lakásban házkutatást tartottak, ahol közel 100 kilogramnyi robbanószert és lehetséges célpontokról összegyűjtött adatokat találtak. Azt feltételezik, hogy a delikvensek egy nemrégiben újjáélesztett kommandó, Naffaroa tagjai. Ez is bizonyíték arra, hogy a baszk terrorszervzetnek nehézségei támadtak az újabb aktivisták toborzásában. Az ETÁ-t, amely az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorlistáján egyaránt szerepel, az elmúlt negyven évben összesen 824 ember erőszakos haláláért felelős.

A Baszkföld függetlenségéért harcoló szervezet tavaly júniusban vetett véget a spanyol hatóságokkal kötött legutóbbi tűzszünetnek, azóta három csendőrt, egy katonát és
egy baszk volt szocialista párti képviselőt  öltek meg. Ugyanakkor a spanyol biztonsági szervek az elmúlt néhány  hónapban több csapást is mértek az ETÁ-ra: májusban több vezetőjét fogták el Franciaországban, júliusban pedig felszámolták a "biscayai  kommandót", a szervezet legaktívabb akciócsoportját. A múlt héten az ismert spanyol bíró, Baltasár Garzón vizsgálatot  rendelt el 24 ember ügyében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az ETA  zsaroló és pénzgyűjtő hálózatához tartoznak.

 

(Forrás: MTI)

Az ETA újonnan létrehozott Nafarroa kommandójának feltételezett gyanúsítottját kísérik a rendőrök Pamplonában.
Az ETA újonnan létrehozott Nafarroa kommandójának feltételezett gyanúsítottját kísérik a rendőrök Pamplonában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.