Fejjel előre rohannak neki Romániának a vármegyések

Toborzó körútra indul Erdélyben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Az alapító, Toroczkai László közösségi oldalán közzétett program szerint február 1. és március 1. között összesen kilenc helyszínen várják az érdeklődők jelentkezését. A politikai téren is egyre aktívabb erdélyi szervezet folyamatosan gyarapodik, tagjainak száma kétezerre tehető – nyilatkozta lapunknak Szőcs Zoltán elnök.

Az elmúlt években a HVIM Erdély több városában is megvetette a lábát. Tucatnyi szervezet alakult, de számottevő aktivitása mindössze néhánynak van. A legerősebb és a legaktívabb szervezet a kézdivásárhelyi, talán nem véletlenül, hiszen élén az erdélyi HVIM-et is irányító Szőcs Zoltán áll. Bár – mint a lapunknak nyilatkozó Szőcs hangsúlyozta – az irányítás enyhe túlzás, ugyanis a helyi szervezetek autonómiát élveznek.

Hatvannégy vármegyés ifjak tavaly nyári kézdivásárhelyi akciójuk során
Hatvannégy vármegyés ifjak tavaly nyári kézdivásárhelyi akciójuk során
A szerző felvétele

A szervezet rendszerint a Székelyföld autonómiájával és Trianonnal kapcsolatos rendezvények alkalmával, koszorúzások és Wass Albert-estek kapcsán hallat magáról. Az utóbbi különösen hálás téma, mert Romániában törvény tiltja a háborús bűnösök kultuszát, így az „írófejedelem” tiszteletére szervezett rendezvények ürügyén garantált a hatósági „zaklatás”.

– Megvédjük a székely népet, megvédjük a székely zászlót. Harcolunk a jogainkért, a kétnyelvűségért – fejtegette kérdésünkre Szőcs a szervezet céljait. A harc nemegyszer pénzbe kerül, ezért a szervezet létrehozott egy úgynevezett bajtársi alapot, amelyből kiegyenlítik a tagokra kirótt pénzbírságokat. Szőcs szerint egyébként a HVIM Erdélyt a büntetésektől és egyéb hatósági zaklatástól tartva nem is jegyezték be hivatalosan.

A román titkosszolgálat állandóan szemmel tartja a HVIM-et. Szőcs szerint több esetben szülőket, iskolás tagok esetén pedig tanárokat is megkerestek a román hatóságok, és figyelmeztették őket, a gyermekük/diákjuk „veszélyes társaságba” keveredett. A román hatóságok érdeklődését az magyarázza, hogy a HVIM a Székelyföld autonómiáján túl „a Szent Korona Országának visszaállítását” tekinti céljának.

A HVIM kiemelt feladatként kezeli a fiatalok nevelését. Gyerektáborokat szervez, ahol „nem kiképzésszerűen, de rendre, fegyelemre, csapatmunkára” szoktatják a kicsiket. A szervezetbe csak olyanokat fogadnak be, akik készek a cél érdekében áldozatokat hozni. Ezért van az, hogy teljes jogú tag csak egyéves próbaidő után lehet valaki. A HVIM az 1986-os születésű Szőcs Zoltán szerint politikamentes.

– Magyarországról is csak a Jobbikkal van kapcsolatunk. A Fidesszel azért nem, mert a Fidesz vezetői kivénültek, elvesztették a lendületüket – fogalmazott. A HVIM Erdély útjai mindazonáltal gyakran kereszteződnek az erdélyi jobboldali pártokéval. Gyakran szervez közösen rendezvényeket a Székely Nemzeti Tanáccsal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, az Erdélyi Magyar Néppárttal és ifjúsági szervezetével, a Mintával. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy a HVIM vezetői a másik jobboldali alakulat, a Magyar Polgári Párt színeiben indultak az önkormányzati választásokon. Toroczkai HVIM-elnök nem tud részt venni az erdélyi toborzáson, mivel a román hatóságok persona non gratává nyilvánították. 2013. október 14-én visszafordították a határról, amikor Torockóba utazott volna, hogy beszédet mondjon a helyi tagszervezet alakuló ülésén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.