Kegyvesztett bizalmasa távozott Putyin mellől

Szergej Ivanov 17 éven át dolgozott együtt az orosz elnökkel, de most csak amolyan alibi állást kapott.

Távozott az orosz elnök adminisztrációjának vezetője. Szergej Ivanov több mint négy év után hagyja el a posztját. A döntés – noha a híradásokból úgy tűnik, mintha maga Ivanov kezdeményezte volna – azért keltett különös feltűnést, mert a politikust Vlagyimir Putyin államfő egyik legbizalmasabb szövetségesének tartják, és 63 éves kora nem indokolja a lépést. Új posztja (az elnök környezetvédelmi és közlekedési különmegbízottja) ráadásul amolyan alibi állásnak tűnik, könnyen a kegyvesztett státuszt jelölheti, vagyis akár az is elképzelhető, hogy valamin összekülönböztek Putyinnal.

Pedig már a titkosszolgálatnál, a KGB-nél, majd utódjánál, az FSZB-nél is kollégák voltak (igaz, Ivanov vezérezredesi rangja jóval magasabb az ezredes Putyinénál). Amikor a jelenlegi államfő az FSZB élére került, Ivanov a helyettese lett, majd nem sokkal Putyin elnöki kinevezése után, 2001-ben megkapta a honvédelmi tárcát. Ezt 2007-ig vezette, hogy aztán miniszterelnök-helyettessé lépjen elő, majd nem sokkal az előtt lett az elnöki adminisztráció vezetője, hogy Putyin 2012-ben visszaült az államfői székbe.

A mostani váltásról szóló videofelvételen Putyin hangoztatta is: elégedett Ivanov munkájával, de tudomásul vette, hogy az csak négy évre vállalta a kancelláriavezetői feladatot. Maga Ivanov is megerősítette ezt és megjegyezte, hogy a végül ott töltött négy év nyolc hónappal rekordot állított fel ezen a poszton.

Az elnöki hivatal új vezetője az eddigi helyettes, a 44 éves egykori diplomata, Anton Vajno lett. Róla nemcsak azt írja a Newsru.com orosz hírportálon közölt életrajz, hogy a moszkvai elitegyetem, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének elvégzése után Oroszország tokiói nagykövetségén dolgozott, hanem azt is, hogy nagyapja 1978-1988 között az észt kommunista párt központi bizottságának első titkára, apja pedig az AVTOVaZ, azaz a Lada-gyár elnökhelyettese is volt. A tallinni születésű Vajno 2001-ben az elnöki protokollszolgálatra került, fokozatosan haladt fölfelé a ranglétrán, és akkor is követte Putyint, amikkor az miniszterelnök lett. Aztán ahogy Putyin visszaköltözött a Kremlbe, vele tartott Vajno is – immár az adminisztráció helyettes vezetőjeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.