„Szörnyű és buta” határkerítésről beszélt Balog Zoltán

A magyar humánminiszter szerint az Arab-öböl néhány monarchiája szítja az Európába irányuló menekültáradatot. Balog Zoltán e merőben új elméletet a frankfurti Hayek Klubban tartott előadásában ismertette. „Nemcsak a magyar titkosszolgálat tudja ezt, tudják Brüsszelben és Berlinben is: Katar és Szaúd-Arábia 15 ezer dollárt ad a menekültek kezébe, hogy elinduljanak Európa felé” – idézte szavait a beszédről közölt összefoglalójában a Mandiner.hu.

A határkerítést „szörnyűnek, butának” nevezte, és elmondta: az építésekor úgy volt vele, hogy lelkészként és miniszterként sem tud részt venni benne. „Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni – mondta a menekültekről. – Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától.” Ma már úgy látja, hogy a kerítéssel Magyarország éppúgy a szabadságot védi, mint annak idején a határnyitással.

A főként politikai, gazdasági és médiaelit képviselőiből álló Hayek Clubban a miniszter úgy vélekedett, hogy a menekültáradatra nincs európai megoldás. „Világszintű megoldás van. Amerikával, az arab államokkal együtt. Amíg viszont ilyen nincs, addig ideiglenes nemzeti intézkedések vannak” – hangoztatta, és kijelentette: nem támogatja, hogy EU-s vízummentességet kapjanak a törökök. Szerinte azt előbb Ukrajnának kellene megadni, „de még Oroszország – amely számunkra nem Putyin, hanem Dosztojevszkij Oroszországa – is közelebb van hozzánk, mint Törökország”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.