Szombaton is dolgoznak az izraeli hadmérnökök

Bár a ciszjordániai építkezések miatt súlyos feszültség terheli a kapcsolatokat Washingtonnal, a katonai együttműködés egyelőre töretlen a két ország között. Izrael továbbra sem bízza a véletlenre katonai erejének megőrzését.

A zsidó állam már július 1-én írásban megrendelt 75 új tipusú F-35-ös repülőt mintegy 15 milliárd dollárért a Lockheed Martintól. Az egyik tv-csatorna szerint az Irak után Jeruzsálembe látogató Robert Gates amerikai védelmi miniszter a héten megígérte, hogy a várhatóan csak 2016-ra elkészülő új, ötödik generációs harci gépből Izrael kaphat majd elsőként.

A repülőgéppark fejlesztése mellett napirenden van a Hec, vagyis Nyíl névre keresztelt rakétaelhárító rendszer modernebb változatának a létrehozása is, bár július közepén ezen a téren a kísérletek szégyenteljes kudarcot vallottak. Izrael a Pentagonnal együtt fejleszti a rendszert, amelyet a Csendes-óceán felett közös kísérleten próbáltak volna ki egy valóságos Scud lelövésével. Azért volt szükség a távoli tesztre, mert a közeli földközi tengeri térségben nem akadt elég nagy kísérleti terep a hosszú távú, 1000 kilométernél meszebbről kilőtt rakéták lelövésére készülő ellenrakéták beindításához. A rendszer a terepen csődöt mondott: bár érzékelte az amerikai partoknál a Scud rakéta kilövését, nem indította el az ellenrakétát. Az izraeli kutatók azóta is keresik a kudarc okát.

Nagyobb reményekkel kecsegtetett a Vaskupola nevű rövid távú rakéták ellen készülő elhárítórendszer kipróbálása, amely sikeresen lőtt szét a levegőben a Hamasz és a Hezbollah rakétáihoz hasonló lövegeket. Ezt a rendszert elsősorban az északi határra tervezik a Dél-Libanonban egyre fegyverkező Hezbollah fenegetésének kiiktatására, valamint a gázai övezet határvidékére, a környező települések védelmére a Kasszamoktól és egyéb házi - vagy iráni gyártmányú - rakétáktól.

A hadseregen belül kemény viták folytak a Vaskupola miatt, ugyanis rendkívül drága ennek a rövid távú rakéta-elhárítórendszernek a megalkotása, és üzemeltetésük sem lesz olcsó. Ha a radarrendszer érzékeli a támadást, egy ellenrakéta kilövése 30-40 ezer dollárba kerül, viszont - elvileg - csak akkor indítják el, ha a röppálya alapján lakott területen landolna az ellenséges lövedék. A költségeket utólag csökkenthetné, ha sikerülne külföldre eladni a rendszert, állítólag több ország is érdeklődik, hiszen nyilván jól jönne egy ilyesféle védelmi kupola mondjuk Dél-Koreának is.

A fejlesztés gyorsítása érdekében a Rafael nevű állami fegyvercég a rabbiktól kért külön engedélyt a szombati munkához, hetente hét napon át, napi 24 órában dolgoznak a mérnökök az ügyön, mert már jövőre szeretnék hadrendbe állítani a Vaskupolát. Sürget az idő, mert mint Ehud Barak honvédelmi miniszter nyilatkozta, csak akkor lesz lehetséges bármiféle kivonulás Ciszjordániából, ha a katonák képesek lesznek megvédeni az új határ nyomán esetleg rakétatámadásnak kitett izraeli településeket. És a gázai tapasztalatok alapján - mint Benjamin Netanjahu miniszterelnök számos alkalommal nyilatkozta - Jeruzsálemben reális lehetőségnek tekintik a Hamasz jövőbeli ciszjordániai győzelmét, s az onnan fenyegető Kasszamok megjelenését.

Palesztinok rakétával lõnek izraeli területet a Gázai övezet északi részéből. Izrael attól fél, hogy Ciszjordániából is hasonló támadások érhetik
Palesztinok rakétával lõnek izraeli területet a Gázai övezet északi részébõl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.