Szomáliai kalózokra támadt az EU

Első alkalommal csapott le az EU tengerészeti egysége a szomáliai kalózok szárazföldi bázisára. A kalózok a túszok megölésével fenyegetőznek.

– Korán reggel a helikopterek öt hajónkat pusztították el, senki nem sérült meg. Mi azonnal megpróbáltunk elmenekülni a partról, nem támadtunk vissza. Ha a túszokkal lettünk volna, mindent megtettünk volna, hogy túléljük, még akár meg is öltük volna őket – mondta a Reutersnak az egyik kalóz. A foglyok megölése eddig nem volt jellemző a kalózokra, túszaikért ugyanis több millió dollár váltságdíjra számítanak. A kalózok fogságában körülbelül háromszázan lehetnek, félő, hogy a legközelebbi támadást rajtuk torolják majd meg.

Korábban már a NATO katonái is szabadítottak ki túszokat, és intézkedtek a kalózok ellen, de ők csak tengeren
Dutch NATO soldiers intervene on a ship off Somalia's coast in this NATO handout photo made available April 18, 2009. Dutch commandos freed 20 Yemeni hostages on Saturday and briefly detained seven pirates who had forced the Yemenis to sail a "mother ship" attacking vessels in the Gulf of Aden, NATO officials said. REUTERS/NATO/Handout (SOMALIA CONFLICT SOCIETY POLITICS MILITARY IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Az EU tengerészeti erői (EU Navfor) az után támadták meg a kalózokat, hogy azok négy napja elfoglaltak egy több millió hordónyi kőolajat szállító görög tankhajót az Arab-tengeren. A mostani akció során a nemzetközi erők helikoptereket és két hadihajót vetettek be, és működésképtelenné tették a kalózok öt leggyorsabb hajóját.

Az EU Navfor idén kapott először felhatalmazást arra, hogy nemcsak a tengeren, hanem a szárazföldön, a part közelében is megtámadhatják a kalózokat. Azóta ez volt az egység első ilyen akciója, erről a szomáliai kormánnyal is egyeztettek. A kalózok közül senki nem sérült meg, az EU erői pedig nem léptek szomáliai földre, az egész akciót a levegőből irányították.

Az EU Navfor parancsnoka szerint a támadás visszariasztja majd a kalózokat attól, hogy kereskedőhajókat támadjanak meg a tengeren, és kevésbé érzik majd magukat biztonságban a tengerparton. Mivel a nagy terület megnehezíti az ellenük indított harcot, a nemzetközi erők megpróbálják a kalózokat az Indiai-óceán és az Arab-tenger térségében tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.