Elfogtak három szomáliai kalózhajót

Elfogott három kalózhajót Szomália partjainál egy orosz hadihajó. A Nagy Péter atommeghajtású hadihajó tengerészei a bárkákon lévő tíz kalózt őrizetbe vették - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a haditengerészet szóvivőjére hivatkozva.

Egy nemzetközi szervezet nem sokkal korábban arról számolt be, hogy szomáliai kalózok legénységével együtt elengedtek egy japán teherhajót, amelyet három hónapja foglaltak el az Ádeni-öbölben. Az MT Chemstar Venus fedélzetén lévő 18 Fülöp-szigeteki és öt dél-koreai állampolgár sértetlenül nyerte vissza szabadságát, miután a kalózok átvették a váltságdíjat - áll az Ecoterra International péntekre virradó éjszaka Nairobiban kiadott közleményében. A 20 ezer tonna kőolajat szállító, panamai zászló alatt közlekedő hajó tavaly november 15-én került a tengeri rablók kezére. A váltságdíj összegét nem hozták nyilvánosságra.

Idén valamivel kevesebb kalóztámadás történt az előző év azonos időszakához képest, amit elemzők a mostoha időjárási viszonyok mellett annak tudnak be, hogy egyre több hadihajó ellenőrzi a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalának számító Ádeni-öblöt. Csütörtökön az amerikai haditengerészet számolt be arról, hogy járőrei a térségben elfogtak kilenc kalózt, akik üldözőbe vettek egy kereskedelmi hajót.

Pénteken hazaérkezett Kijevbe a szomáliai kalózok által szeptember végén elrabolt, majd február 5-én váltságdíj fejében szabadon bocsátott Faina ukrán teherhajó legénysége. Mombasából indultak az értük küldött ukrán elnöki különrepülőgépen, abból a kenyai városból, amelynek tengeri kikötőjébe vitték a kiszabadult hajót egy amerikai hadihajó fedezete mellett. A 19 heti megpróbáltatássorozat után visszatérő tengerészek fogadására Viktor Juscsenko ukrán államfő is kiment az ukrán főváros nemzetközi repülőterére. A kalózok által elrabolt Fainán 21 főnyi legénység tartózkodott - 17 ukrán, három orosz és egy lett állampolgár. Az orosz kapitány két nappal a hajó elrablása után meghalt, valószínűleg szívrohamban. A két orosz tengerész várhatóan még pénteken továbbrepül Szentpétervárra.

A kalózok egyébként Odesszából kapták az információt a szomáliai kalózok a tankokat szállító Faina elrablásához - írta pénteken titkosszolgálati forrásra hivatkozva a Kommerszant-Ukraina. A kijevi üzleti napilapnak a forrás azt is elmondta, hogy a kalózokkal való megállapodást legjobban a tengerészek kiszabadítása céljából létrehozott válságtörzsből kiszivárgó információk akadályozták. Az újság egyúttal ismerteti azt a birtokába került jelentést, amelyet az ukrán hírszerzés készített a felső államhatalmi szervek számára a Faina kiszabadításának körülményeiről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.