Szomáliai kalózok elfogtak egy dán hajót amerikai legénységgel

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy amerikai zászló alatt közlekedő dán teherhajót szerdán az Indiai-óceánon - közölte a Bahreinban állomásozó V. amerikai flotta és egy térségbeli tengerhajózási szervezet. A húsz fős amerikai legénységnek állítólag nem esett bántódása.

A 17 ezer tonnás, Maersk Alabama nevű teherhajót Szomália félautonóm területe, Puntland partjai közelében rabolták el, Eyl várostól 450 kilométerrel északkeletre. Az első hírek még arról szóltak, hogy a szomáliai főváros, Mogadishu partjaitól 400 mérföldre vált a kalózok zsákmányává.

Egy amerikai katonai szóvivő közölte, hogy a teherhajót a dán Maersk vállalat üzemelteti, amely üzleti kapcsolatban áll a washingtoni védelmi minisztériummal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Maersk Alabama nem a Pentagonnal kötött szerződés alapján hajózott a térségben, amikor a támadás érte. Később a dán cég koppenhágai központja is megerősítette a hajó elrablását.

A szomáliai kalózok egy héten belül már a hatodik hajót kaparintották meg, de most először került a kezükre olyan teherhajó, amelynek a teljes legénysége amerikai.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.