Szolidan burjánzik a calais-i dzsungel

Az elmúlt hetek sajtóhírei és politikai retorikája alapján az Egyesült Királyságban és világszerte is az a benyomás keletkezhetett, hogy bevándorlók ellenőrizhetetlenné vált tömege szállja meg a szigetországot. A valóságban a franciaországi Calais-ból a Csalagúton át vonaton érkező vagy teherautókra felkapaszkodott mintegy 500 migráns elenyésző a 2015 első felében Itáliában, illetve Görögországban partra lépett 137 ezer emberhez képest.

Az év első négy hónapjában több mint negyedmillóan folyamodtak menekültstátusért az unió tagállamaiban, ám csak töredékük, tízezernél is kevesebben tették ezt Nagy-Britanniában, noha az EU teljes népességének több mint a tizede él itt. A The Conversation hír- és véleményportálon megjelentetett cikkében Nando Sigona, a Birminghami Egyetem vezető oktatója igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: a La Manche csatornán keresztül érkezettek csak kis részben növelik az Egyesült Királyságban illegálisan tartózkodó bevándorlók számát.

Afrikai migránsok követelik a bebocsáttatást Angliába
Afrikai migránsok követelik a bebocsáttatást Angliába
Juan Medina / Reuters

A „dokumentumokkal nem rendelkező” migránsok többsége törvényesen lép be, majd vízumának lejárta után nem hagyja el az országot. „A calais-i bevándorlókra irányuló felfokozott figyelem ellenére a tipikus okmány nélküli migráns nagyobb valószínűséggel fehér bőrű ausztrál vagy fiatal brazil” – állítja Sigona.

David Cameron kormányfő egy szerencsétlen kifejezéssel haragította magára az elsősorban Szíriából, Eritreából, Afganisztánból és Irakból felkerekedett menekültekkel együtt érző briteket. Az általában a rovarok világára fenntartott „swarm”, rajzás szóval illette a bevándorlókat.

Nem ez az első eset azonban, amikor az Egyesült Királyság és Franciaország között nézeteltérés alakult ki a Calais környékén gombamód szaporodó sátortáborok, a kamion- és személyautó-forgalmat megbénító akciók miatt. Az 1990-es évek végén kialakult menekültválság arra késztette a francia vöröskeresztet, hogy a közeli Sangatteben, egy hangárban alakítson ki menekülttábort. Ezt 2002-ben bezárták, miután – ahogy az oxfordi The Migration Observatory felidézi – a brit kormány és a média úgy állította be, mintha ezzel arra bátorítanák a migránsokat, hogy Franciaország helyett Nagy-Britanniát válasszák.

Calais polgármestere, Natacha Bouchart most felszólította a francia kormányt, hogy tárgyalja újra a 2003-as Le Touquet-i egyezményt, amely a határőrizetet a kenti partoktól Calais-ba helyezte át. A konzervatív politikus szívesen látná, ha a brit útlevél-ellenőrzés visszakerülne a csatorna túlpartjára, így a migránsok ott folyamodhatnának brit politikai menedékjogért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.