Szökni próbált Djindjics gyilkosa?

Milorad Ulemek, aki Legija néven vált hírhedtté a délszláv háborúk alatt a szabadulás esélye nélkül tölti a rá több perben is kirótt büntetéseket. A Zoran Djindjics kormányfő elleni 2003-as gyilkos merénylet megszervezésében is bűnösnek talált "Legija" aprólékosan eltervezett szökése szenzációt keltett Szerbiában.

A szökést aprólékosan eltervezték. Szerbia legveszélyesebb elítélt bűnözőjéhez egy műanyag pisztolyt és gyógyszereket csempésztek be a cellába. A rettegett Legija vérnyomása a készítmények hatására az egekbe szökött, így kezdeményezte átszállítását a belgrádi börtönkórházba. A tervezett áthelyezés éjjelén már várt az alvilági vezérre a szöktetői által beszerzett furgon. Így hangzik a Szerbiában szenzáziót keltő történet, amelyet a Blic napilap tárt fel kedden.

Milorad Ulemek, aki Legija néven vált hírhedtté a délszláv háborúk alatt és az azt követő zavaros időkben, a szabadulás esélye nélkül tölti a rá több perben is kirótt büntetéseket. A Zoran Djindjics kormányfő elleni 2003-as gyilkos merénylet megszervezésében is bűnösnek találták, amiért önmagában 40 évet kapott. A szerb napilap úgy tudja, február 9ről 10re virradó éjjelre tervezte segítőivel a szökést. Az biztosnak tűnik, hogy Ulemek egészségi állapota valóban leromlott a hónap elején. A kivizsgálására érkező orvosok meg is állapították a magas vérnyomást. Ezt követően a doktorok is javasolták a rab átszállítását egy börtönkórházba.

Legija közveszélyessége miatt azonban a döntésbe bevonták a szerb igazságügyminisztert. Sznezsana Malovics tárcavezetővel egyeztetve határoztak úgy, hogy „semmi szín alatt nem engedik a rab áthelyezését”, helyette a börtönkórházból hívnak személyzetet a kezelés időszakára. Ha a sejtések helyesnek bizonyulnak, akkor bölcsen cselekedtek, hiszen illetékesek egy gyanús kisbuszt fedeztek fel a kórházba szállítás időpontjaként kitűzött estén. Azóta abból indulnak ki a nyomozók, hogy a tüneteket is szándékosan, gyógyszerekkel idézte elő az elítélt.

Egyelőre kérdéses, milyen célt szolgált volna az Ulemek cellájában talált műanyag pisztoly, ami egy 9 milliméteres maroklőfegyver pontos mása. A szerb hatóságokat azonban jobban nyomasztja a kérdés, hogyan juthatott a tárgyhoz és a gyógyszerekhez a rab. Legijának a fegyver beszerzésére már van saját verziója: bevallása szerint gyerekei hozták neki ajándékba, és jó ideje nála volt. Milan Obradovics, a szerb büntetésvégrehajtás felügyelője a közvélemény megnyugtatására közölte, hogy a belgrádi kerületi börtön minden ki és bejáratánál fémdektektor áll, így igazi lőfegyvert nem lehet becsempészni. Elővigyázatosságból azonban lecserélték azokat az őröket, akik Legija cellájánál teljesítettek eddig szolgálatot, és a rendőrség is keresni kezdte a gyanús kisbuszt.

Ulemek ellen jelenleg is folynak perek, a legtöbb már túljutott az elsőfokon. Amennyiben a legfelső bíróság megerősíti valamennyi ítéletet, úgy 160 évre rúghat a zimonyi klán egykori vezérének összbüntetése. Legija egyébként pár hónap múlva költözhet, hisz belgrádi várakozások szerint tavaszra elkészülhet a legveszélyesebb bűnözök elhelyezését megoldó speciális börtönszárny. A szerb törvények értelmében 40 év elzártság után minden elítélt megkaphatja a lehetőséget, hogy szabadlábra kerüljön. Legija 76 évesen, 2044-ben szabadulhatna ezek szerint.

"Legija" 1995-ben a horvátországi Erdutban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.