Szökevénynek tekintik Markó Attilát

Kiterjesztette a nyomozást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Markó Attila ellen. A vádhatóság egyúttal megállapította, hogy a Magyarországon tartózkodó RMDSZ-es képviselő kivonja magát a vizsgálatok alól.

A DNA csütörtökön egy újabb ügyben kérte a képviselőház hozzájárulását Markó Attila letartóztatásához. A vádhatóság közleménye szerint a képviselő az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség (ANRP) keretében működő kártérítési bizottság volt tagjaként jóváhagyott három felülértékelt jóvátételi kérelmet, és ezzel mintegy 75 millió euró értékű kárt okozott az államnak.

Ugyanebben az ügyben egy hete eljárás indult Horia Georgescu, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) időközben lemondott és előzetes letartóztatásba helyezett elnöke ellen.

Tavaly decemberben a román képviselőház már felfüggesztette Markó Attila mentelmi jogát egy másik kárpótlási ügyben, de az ügyészség azóta sem kezdeményezte a politikus előzetes letartóztatását annak ellenére, hogy a dosszié többi gyanúsítottja rács mögött várja az ítéletet.

A DNA Markó Attila ellen külön aktát nyitott, de a többiektől eltérően vádat egyelőre nem emelt ellene.

Ügyvédje szerint az RMDSZ képviselője továbbra is Budapesten tartózkodik, mivel fenntartásai vannak az ellene folytatott eljárással kapcsolatban. Markó azt állítja, hogy nem vett részt a kárpótlási bizottság ominózus ülésén, amelyen az ügyészek által kifogásolt döntést meghozták, mert 2011. március 15-én történetesen szülővárosában, Brassóban ünnepelt. Állítását az ülés jegyzőkönyvének másolatával támasztotta alá, amelyen valóban nem szerepel aláírás Markó Attila neve mellett.

A román sajtó eddig is szökevénynek tekintette az RMDSZ-es politikust, és úgy tálalta távollétét, mint a magyar állampolgársággal járó privilégiumot. Eugen Iordachescu, a politikus ügyvédje ezzel szemben hangsúlyozta, hogy védence a jog szerint nem tekinthető szökevénynek, nem adtak ki körözést a nevére, és nem kérték a kiadatását.

Markót tavaly jogerősen három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.