Elfogták a szökésben lévő görög gerillát

A rendőrség szombaton letartóztatta Kristodulosz Kszirószt, marxista gerillát, aki közel egy éve szökött meg a hatóságok elől.

Az 56 éves Krisztodulosz Kszirósz a legveszélyesebb görög szélsőbaloldali terrorszervezet, a 2002-ben feloszlatott November 17. nevű csoport tagja volt. A hatóságok tájékoztatása szerint a férfit Athén egyik délkeleti peremvárosában fogták el szombat délután.

Kszirósz többszörös életfogytiglani börtönbüntetéséből eddig tíz évet töltött le egy görög börtönben, amelynek vezetése az előző év januárjában jó magaviselet miatt néhány napos eltávozást engedélyezett a férfinak. Kszirósz a jóváhagyott időszak letelte után nem jelentkezett az észak-görögországi Kalkidiki kijelölt rendőrőrsén - írja a Híradó.

A November 17. nevű szervezet 1975 és 2000 között összesen 23 embert gyilkolt meg az ország területén. Az áldozatok között amerikai, brit és török diplomaták, görög politikusok, újságírók és hivatalnokok voltak.

A szélsőséges csoport egyik „hóhérjának" tartott Szavvasz Kszirószt, Krisztodulosz öccsét 2002-ben sikerült elfognia a hatóságoknak, amikor egy pokolgép idő előtt felrobbant a kezei között. A görög rendőrség ezután rábukkant a terrorista csoport két fegyverraktárára és letartóztatta további 18 feltételezett tagját.

Reuters megemlíti, hogy míg szökésben volt, Kszirószról megjelent egy videó, amelyben megfogadta, hogy megbosszulja minden olyan görög fájdalmát, aki a nemzetközi mentőcsomag miatt szenved. A hatóságok 1 millió eurót ajánlottak fel a legveszélyesebb gerilla elfogásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.