Szokatlan nyugalom a kirgiz elnökválasztáson

Vasárnap szokatlan nyugalomban zajlott az elnökválasztás Kirgizisztánban. Az ország eddigi ideiglenes elnöke, Roza Otunbajeva az év végén távozik hivatalából, hogy átadja a helyét eddigi miniszterelnökének.

Otunbajeva azután került a hatalomba, hogy felkelés söpörte el Kurmanbek Bakijev addigi elnököt. A választások alatt az AP-nek nyilatkozva az eddigi államfő azt mondta, hogy az a fontos, hogy országában megmaradjon az alkotmányreformmal életbe léptetett parlamentáris rendszer. A választásokról tudósító hírügynökségek emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt hónapokban többször voltak összecsapások a közép-ázsiai ország többségi lakosai és az ott élő üzbégek és tádzsikok között.

A jelek szerint a többség Almazbek Atambajev eddigi miniszterelnökre szavazott, mivel benne látják az Üzbegisztánnal és Oroszországgal való jó viszony biztosítékát és a nemzetiségi feszültségek csökkentőjét. Kirgiz földön az USA és Oroszország is fenntart fontos légitámaszpontokat, a nagyhatalmak számára tehát fontos a közép-ázsiai ország stabilitása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.