Szokatlan gyorsasággal jutott el Obama híre Észak-Koreába

Észak-Korea két nappal a szavazás után, pénteken tett első ízben említést az amerikai elnökválasztás eredményéről, és csak a tényhírt közölte, hogy Barack Obama demokrata párti jelöltet megválasztották - tudatta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

 
A rövid rádiójelentés közölte: a 47 éves Barack Hussein Obama, a Demokrata Párt jelöltje nagy többséggel legyőzte John McCain republikánus jelöltet - írta szombaton a Yonhap.
   
Ritka, hogy az észak-koreai média ilyen gyorsan tájékoztat az amerikai elnökválasztás eredményéről.
   
2000 novemberében Észak-Koreában csak tíz nap múlva jelentették be George Bush győzelmét, és 2001 februárjában kommentálták a győzelmet, mondván, hogy az új elnök keményvonalas politikája komoly gondokat jelent az észak-koreai atomfegyverprogram felfüggesztését célzó megállapodás terén.
   
Amikor négy év múlva Busht újraválasztották, az észak-koreai média erről öt nappal később számolt be, hevesen bírálva az elnök munkatársait, mondván, hogy a kormányzatában lévő "vérszomjas vadállatok" ádázul törekszenek a phenjani vezetők vesztére.
   
Egy Japánban megjelenő Phenjan-barát napilap pénteki írása szerint Obama megválasztása azt jelenti, hogy a Koreai-félsziget "új időszakba" lép.

(MTI/Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.