Szófia egy vécékarikatúra miatt bojkottálja az uniót

Az EU pénzügyminiszteri tanácsülésének bojkottjával fenyeget a bolgár központi bank elnöke, ha nem távolítják el az Európai Unió brüsszeli székhelyéről a Bulgáriát török vécéként ábrázoló installációt.

Noha a Bulgáriát jelképező kiállítási tárgyat kedden fekete lepellel takarták le Szófia hivatalos tiltakozása nyomán, a jelek  szerint ez nem volt elég Ivan Iszkrov bolgár jegybankelnöknek, aki levelet írt cseh hivatali partnerének. Csehország ebben a félévben az EU elnöke, s a huszonhét EU-tagállamot jelképező  installáció-együttest egy cseh művész, David Cerny állította össze.

A pénzügyi vezető tudatta: távol marad az EU pénzügyminiszteri  tanácsának április 3-án kezdődő kétnapos prágai üléséről, ha nem  távolítják el a szerinte „megengedhetetlen” műalkotást.  Iszkrov azt írta, „sérti a nemzeti büszkeséget az”, ahogy a  kiállításon megjelenítik Bulgáriát.

Az Entropa fantázianevű installáció provokatív módon ábrázolja a  huszonhét EU-tagállamot. Célja, hogy lerántsa a leplet azokról a  sztereotípiákról, téves beidegződésekről, amelyek a többi tagállam  polgáraiban élnek az egyes országokról.

Nem sokkal a kiállítás múlt heti megnyitása után a cseh kormány bocsánatot kért mindenkitől, akit esetleg megbántottak a művel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.