Fico: Nincs helye az iszlámnak Szlovákiában

Élesen bírálta és a szlovákiai muszlim közösség megfélemlítésének minősítette a pozsonyi Iszlám Alapítvány Robert Fico legutóbbi kijelentését.

A szlovák kormányfő újságíróknak nyilatkozva ugyanis így vélekedett: „Szlovákiában nincs és nem is lehet helye az iszlámnak, a zárt muszlim közösségeknek. Nem az a legnagyobb gond, hogy migránsok érkezhetnek hozzánk is. A problémát az jelenti, hogy a sok tízezer muszlim megváltoztatná az ország jellegét, saját értékrendje szerint alakítaná át hazánkat, amivel veszélyeztetnék Cirill és Metód hagyományait, amelyekre szlovák államiságunk épül. Akik Szlovákiában multikulturális országot szeretnének, azok alapvető értékeinket és érdekeinket veszélyeztetik. Nem okulnak abból sem, ami Németországban és Ausztriában történt. Nem akarjuk, hogy a szlovákiai nők ellen erőszakoskodjanak, és más bűncselekményeket hajtsanak végre, ezért továbbra is határozottan ellenezni fogjuk a kötelező menekültkvótákat.”

Robert Fico nyilatkozatára néhány órán belül reagált a pozsonyi Iszlám Alapítvány: „A miniszterelnök újabb iszlámellenes megnyilvánulása nemcsak az országban élő muszlim közösséget, hanem Szlovákia nemzetközi érdekeit is sérti. Nem tudjuk, mi minden késztette ilyen kijelentésre a kormányfőt, mert muszlim közösségünk semmiképpen sem szolgált rá ilyesmire. Békésen élünk ebben az országban, anyagi szempontból önellátóak vagyunk, a pénteki ájtatosságaink nagy részét is szlovák nyelven végezzük. A miniszterelnök ahelyett, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően kiállna a vallásszabadságért és valamennyi polgár biztonságáért, sértegeti a muszlimokat és vallásukat. Tragikomikusnak tartjuk, hogy nyilatkozata ugyanazon a napon hangzott el, amikor Miroslav Lajcák külügyminiszter bejelentette: a kabinet támogatásával megpályázza az ENSZ-főtitkári posztot. Olyan intézmény vezető beosztásába szeretne jutni, amelynek alapvető célja küzdeni a gyűlölködés és az erőszak ellen szerte a világon. Ráadásul Szlovákia júliustól átveszi az Európai Tanács soros elnökségi tisztét. Az unióban pedig húszmillió muszlim él” – mutat rá a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.