A hetes cikk beindításához nem lesz meg a többség

A magyar kormányfő is részt vesz a Tavares-jelentés vitáján az Európai Parlamentben. A szocialista frakció egyelőre nem támogatja a hetes cikk, vagyis a szankciók beindítását Budapesttel szemben.

Az Európai Parlament szocialista frakciója továbbra sem támogatja a hetes cikk beindítását Magyarországgal szemben, amíg a magyar kormány együttműködik – mondta Hannes Swoboda frakcióvezető Strasbourgban a parlamenti csoportok rendes kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ezzel együtt folytatni kell a monitoringot, hiszen ha változik a helyzet, tovább kell lépni az eljárások terén is.

Orbán Viktor kormányfő kedden délután háromkor részt vesz az EP-vitán, melyen megbeszélik a magyar jogállamisággal foglalkozó Tavares-jelentést. A portugál zöldpárti Rui Tavares által készített jelentéstervezetről szerdán szavaznak. 

Guy Verhofstadt, a liberálisok parlamenti vezetője lapunk kérdésére elmondta: a liberális frakció azért nyújtott be a hetes cikk beindításának lehetőségét tartalmazó alternatív jelentéstervezetet, mert a Velencei Bizottság legutóbbi, negyedik alkotmánymódosítással foglalkozó véleménye kimondja, hogy a negyedik alkotmánymódosítás nincs összhangban az EU sztenderdjeivel, ami a hetes cikk első pontjában kifejtett monitoringeljáráshoz elég.

– Mindössze arról van szó, hogy megkérnénk a tanácsot, vizsgálja meg, hogy fennáll-e az uniós alapértékek megszegésének súlyos kockázata. Majd meglátjuk, mit gondol erről a többség – fogalmazott a liberális frakcióvezető arra a megjegyzésünkre, hogy nincs meg az alternatív jelentéstervezethez a többség. – Mindez nem befolyásolja a Tavares-jelentés melletti szavazatunkat – közölte.

Verhofstadt egy másik újságírói kérdésre kifejtette, nem a saját politikai ítéletükre, hanem a Velencei Bizottság szakértő véleményére alapozzák álláspontjukat. Mint mondta, azzal, ha egy tagállam nincs összhangban az uniós joggal, és az EU nem cselekszik, azt üzenik, hogy az unió nem veszi komolyan saját értékeit. Verhofstadt szerint ez a magatartás vezetett az euró válságához is: amikor tíz éve egyes tagállamok nem feleltek meg a közösen kialkudott deficitszabályoknak, és annak nem lett következménye.

Rebecca Harms, a zöldek részéről nyilatkozó EP-képviselő szavaiból kiderült, a zöldek megosztottak abban a kérdésben, támogassák-e a liberálisok alternatív jelentéstervezetét, amely megegyezik a Tavares-jelentéssel, de a hetes cikk első pontjának (szankciókat még nem jelentő) beindítását szorgalmazza. A zöld frakció az esti ülésen dönt a végleges álláspontjáról. Mint Harms kifejtette: nincs ellenükre a hetes cikk beindításának gondolata, de úgy tűnik, nem lesz meg hozzá a többség.

Manfred Weber az Európai Néppárt részéről elmondta: Orbán Viktor részvétele a vitán azt mutatja, hogy a magyar kormányfő tiszteli az Európai Parlamentet. Kérdésre kifejtette: a Tavares-jelentés azon részével egyet tudnak érteni, mely egy olyan új mechanizmust javasol, amely a tagállamok jogállami gyakorlatát vizsgálná. Az azonban a tagállam magányügye, hogy mit gondol a család fogalmáról, vagy hogyan fejezi ki a kereszténység iránti elkötelezettségét. Mint Weber elmondta, ezekben a kérdésekben Magyarország dönt, és nem a baloldalnak kéne diktálnia. Kitért rá, hogy az EP baloldala vonakodott megvitatni a szlovákiai kisebbségek helyzetét, Victor Ponta román kormányfő aggályos cselekedeteit, és most a bolgár helyzetet (ahol a szocialisták a nacionalistákkal kormányoznak a májusi választások óta). Ezzel együtt egyébként Bulgária napirendre került, bár Swoboda azt szerette volna elérni, hogy csak szeptemberben vitassák meg a kérdést. Hétfői információinkkal ellentétben Manfred Weber a valószínű felszólaló a magyar vitán az EP-ben, és nem a néppárt elnöke, Wilfried Martens.

A frakcióvezetők sajtótájékoztatóján kiviláglott, bár a magyar ügy továbbra is komoly politikai és érzékeny ügy, a politikusokat jelenleg jobban izgatja a következő uniós költségvetésről szóló EP-szavazás, és az amerikai megfigyelési botrány hatása az USA–EU szabad kereskedelmi tárgyalásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.