Szocialista ötlet a cannabis legalizálására

A francia konzervatív sajtó kikelt magából, hogy a szocialisták államfő-aspiránsainak tévévitáján ötlet szintjén felmerült a cannabis legalizálása.

Még nincs lefutva  a  mérkőzés – általában így értékelik Párizsban annak a hat baloldali politikusnak két és fél órás tévévitáját, akik azért vetélkednek egymással, hogy a szocialista párt (PS) hivatalos jelöltjeként mérkőzzenek meg Nicolas Sarkozyvel a jövő tavaszi köztársasági elnökválasztáson.

A PS történetében először adöntenek a szocialisták úgynevezett előválasztáson államfő-jelöltjükről. Az októberi szavazáson bárki voksolhat, aki a helyszínen aláírja a baloldali értékrendet összegző nyilatkozatot. A vezetők arra számítanak, hogy legalább egymillióan vesznek majd részt az előválasztáson. A közvéleménykutatások szerint a voksoláson a legnagyobb eséllyel Francois Hollande volt pártfőtitkár indul, de nem sokkal van mögötte Martine Aubry, Lille polgármestere. A hat jelölt vitáját a becslések szerint ötmillió néző követte figyelemmel a France 2 közszolgálati csatornán.

A kommentárok szerint baloldali szempontból az volt a vita legnagyobb eredménye, hogy nem torkollott a jelöltek nyíltszíni veszekedésébe. Hollande és Aubry között gyakorlatilag csak két kérdésben mutatkozott markáns nézetkülönbség. Egyrészt Aubry záros határidőn belül bezárná a  francia atomerőműveket – szemben Hollande-dal, aki csupán csökkentené szerepüket az áramtermelésben. Gazdasági programját illetően Hollande a hagyományos megoldások hívének mutatta magát, míg vetélytársa a növekedés érdekében újszerű megoldásokat próbálna ki.

A kormányoldal ötlettelennek minősítette az ország kormányzására készülő szocialista politikusokat, vitájukat pedig unalmasnak titulálta. A konzervatív sajtó helytelenítte, hogy a műsorban az ötlet szintjén felmerült a marihuána alapanyagául szolgáló kender (cannabis) legalizálása.

Pénteken az Elzászba látogató Sarkozy maga is ironizált a szocialista elnökjelölteken. Egyrészt elmondta, hogy a tévévitát nem látta, mert későn érkezett vissza Líbiából, de szerinte az ilyen műsorok csupán arról szólnak, ki akar több pénzt elkölteni, ha erre lehetősége lenne. Pierre Moscovici, volt Európa-ügyi miniszter „államfőhöz méltatlannak” nevezte Sarkozy megjegyzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.