Szociális csomaggal csillapítanák a tüntetőket

Hatodik napja tüntetnek Bulgáriában a kormány lemondását követelve.

A felháborodás oka, hogy a nemrég hivatalba lépett, gyenge legitimációjú kormány, amelynek vezető ereje a Bolgár Szocialista Párt, egy gyanús hátterű médiamogult nevezett ki a legfontosabb titkosszolgálat élére. Deljan ­Peevszki (akinek családja bulvárlapokat, tévét, gyárakat tulajdonol, és bankokban is érdekelt) a török és muzulmán kisebbség pártjának (DPSZ) mandátumával jutott a parlamentbe, majd a nevezett poszthoz.

A parlament visszahívta Peevszkit, de alkotmánybírósági döntést kértek, hogy a férfi visszakaphatja-e képviselői mandátumát. A felháborodás elérte a BSZP-t, ahol sokan Szergej Sztanisev pártelnök lemondását követelik. A tüntetők azt firtatják: miként kaphatott jogot Peevszki a szigorúan titkos iratok tanulmányozására még azelőtt, hogy megválasztották volna. A kormány kénytelen volt elfogadni a jobbközép ellenzék követelését: sürgősen hozzálátnak az új választási kódex kidolgozásához. A jobboldal a bejutási küszöböt 3 százalékra vinné le. Azt is el akarják érni, hogy ne jöjjön létre olyan parlamenti patthelyzet, mint amilyen most van Bulgáriában.

Roszen Plevneliev államfő eközben összehívta a nemzetbiztonsági konzultatív tanácsot, az országban kialakult feszültség miatt. Az elnök Peevszki megválasztására reagált így. A bolgár közösségi médiában eközben azt latolgatják, hogy a szélsőjobboldali rohamosztagok esetleg provokációt terveznek a tanács ülése előtt.

Szerdán a kormány szociális intézkedések sorát javasolta a parlamentben. Befagyasztanák és öt százalékkal csökkentenék a villamos energia árát. Mint emlékezetes, a télen az áramár miatti tüntetések söpörték el a jobbközép kormányt. Most fogyasztóvédelmi intézkedéseket is terveznek a monopolhelyzetben lévő szolgáltatók ellen. A kormány két évre növelné a gyes időtartamát, összegét pedig 240 leváról 310 levára emelné. (Egy leva 150 forint.) Növelik az iskolakezdési segély összegét, s a minimálbért is, amint megállapodtak a háromoldalú tanácsban. A nyugdíjrendszert is átalakítják, áttérnek az úgynevezett svájci indexálási módszerre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.