Jól járhatnak, akiket nem tiltottak ki az USA-ból

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet egyezményt írt alá Magyarország és az Egyesült Államok szociális biztonságát érintő kapcsolatainak jövőbeli szabályozásáról kedden Budapesten.
A megállapodás aláírásakor a tárcavezető kiemelte: két ország együttműködésének legfontosabb célja kell, hogy legyen állampolgáraik életminőségének, helyzetének kölcsönös javítása.

Balog Zoltán emlékeztetett: 2008-ban kezdték meg a tárgyalásokat az egyezményről, amelyet most aláírtak. Kifejtette: a megállapodás könnyítéseket tartalmaz azoknak, akik különböző okokból magyar állampolgárként az Egyesült Államokban vannak, valamint az itt tartózkodó amerikai állampolgároknak.

A nyugellátásra jogosultságot szerzettek megőrzik a jogaikat akkor is, ha mindkét ország nyugdíjbiztosítási rendszerében szereznek biztosítási időt. Ha legfeljebb öt évig tartózkodnak a partnerországban és van munkaviszonyuk, akkor csak a küldő országban kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot - magyarázta. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek biztosítására vonatkozó szabályozást is tartalmaz az egyezmény.

A miniszter szerint több mint tízezer embert érint a most megkötött megállapodás, amely - mint közölte - egyébként az első, amelyet az új amerikai nagykövettel írtak alá Budapesten.

Az amerikai diplomata elmondta: a megállapodás méltányosabb és tisztességesebb feltételeket biztosít azoknak, akik mindkét országban vállaltak munkát.

Úgy vélte, a megállapodás mindkét ország állampolgárainak hasznos. Magyarország és az Egyesült Államok között széleskörű és mély gazdasági kapcsolatok vannak, ezért sokan vannak olyanok, akik mindkét országban dolgoztak, de eddig nem volt módjuk arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az ebből adódó lehetőségeket - mondta.

Colleen Bell kiemelte: az egyezmény lehetővé teszi a kettős díjfizetés elkerülését a társadalombiztosítás tekintetében, valamint a méltányosabb feltételeket. Mindkét országnak érdeke az átláthatóbb viszonyok megteremtése a munkavállalásban - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.