Szociáldemokrata pártot alapítanak Orozországban

Oroszország Szociáldemokratái néven pártot alapított Gennagyij Gudkov, a parlamenti mandátumától tavaly megfosztott orosz ellenzéki politikus. A szervezet alapító kongresszusát vasárnap tartották az orosz fővárosban.

A küldöttek a Vlagyimir Putyin hatalma ellen fellépő politikust választották meg vezetőjüknek.

A KGB ezredeséből lett pártvezető elmondta, az új politikai szervezettel legfőbb céljuk az, hogy hatalomra kerüljenek a 2016-os parlamenti választásokon. Szerinte a választók 20-25 százalékára számíthatnak, és azt is biztosra veszi, hogy százezrek csatlakoznak majd hozzájuk, akiknek társadalmi igazságosságot, a szegénység csökkentését, a jog fensőbbségét és az emberi jogok tiszteletben tartását ígérik.

A politikus azt is közölte, nincs ellenükre, hogy a nagyvállalkozók támogassák pártjukat és szívesen venné, ha Alekszandr Lebegyev is csatlakozna tagjaikhoz. Az orosz üzletember a The Independent és az Evening Standard nevű brit napilapok tulajdonosa és a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lapot is támogatja.

Az orosz sajtóban elterjedt, hogy a Gudkov fémjelezte szociáldemokrata párt jövő év elején egyesül Gleb Fetyiszov orosz milliárdos zöld pártjával. Nem titkolt céljuk a szakértők szerint a halódó ellenzéki Igazságos Oroszország párt kiszorítása.

Gudkov az egykori szovjet állambiztonsági szolgálattól 1992-ben szerelt le, 2001-ben nyert először képviselői helyet a parlamentben. Az orosz törvényhozás alsóházában a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Igazságos Oroszország párt képviselőjeként tevékenykedett 2012 szeptemberéig, amikor az Állami Duma a legfőbb ügyész beadványának helyt adva megfosztotta őt mandátumától. A vádhatóság szerint a politikus törvényhozói státusával ellentétes üzleti tevékenységet folytatott.

Idén márciusban Gudkovot fiával, Dmitrij Gudkovval együtt kizárták az Igazságos Oroszország pártból azzal az indoklással, hogy a politikusok nem voltak hajlandóak kilépni a főként parlamenten kívüli erőket összefogó ellenzéki koordinációs tanácsból.

A politikusok aktív szerepet vállaltak a 2011. decemberi parlamenti választásokat követő, és a 2012. márciusi elnökválasztás után felerősödő nagyszabású ellenzéki tüntetések szervezésében és lebonyolításában. A megmozdulásokon több tízezer ember tiltakozott az elcsalt választások és Vlagyimir Putyin hatalmának megszilárdulása ellen. Gudkovék gyakran képviselői mandátumuk felhasználásával védték az engedély nélkül tüntetőket az intézkedő rendőrökkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.