Szobrot állítottak Gavrilo Principnek

Különös módon szeretne kikerülni a névtelenségből a vajdasági Palánka községhez tartozó Tovarisevo falu: lakosai saját költségükön, állami támogatás nélkül emeltek szobrot a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetőjének, Gavrilo Principnek. A falu és Princip között mindössze annyi a kapcsolat, hogy az első világháború előtt körülbelül ötven, Szarajevóban tanuló falubéli fiatal lett az Ifjú Bosznia nevű ifjúsági politikai szervezet tagja, valamint 1946-ban ebbe a faluba telepítették át Princip földijeit.

A keddi szoboravatóra az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából került sor. A jubileumra lázasan készülnek a boszniai Szerb Köztársaságban, a szervezőbizottság tervei szerint Princip-szobrot kap majd Szarajevó és Belgrád is, de a központi ünnepségek, tudományos konferenciák és a kiállítások mellett a Grahovo melletti Obljaj faluban átadják Princip felújított szülőházát is. A Fena hírügynökség tájékoztatása szerint számos eseményt Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közösen szervez meg.

Emir Kusturica egyébként petícióval követel perújrafelvételt Princip és az Ifjú Bosznia tagjainak az ügyében. A világhírű filmrendező indoklása szerint az Osztrák-Magyar Monarchia nem ratifikálta Bosznia-Hercegovina annektálását, ezért a Princip és társai ellen hozott ítélet nem tekinthető jogerősnek.

Kusturica dokumentumfilmet is készít Principről, aki szerinte a saját hazájában gyilkolta meg a „megszálló, rasszista és antiszemita" Ferenc Ferdinándot, a gyilkossággal pedig „visszaélt a történelem, a szerb nép üldözésére, valamint a háború kirobbantására használták fel".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.