Szlovjanszkban túszul ejtettek egy amerikai újságírót

Simon Ostrovsky hetek óta a donecki oroszpárti szeparatistákról készít videóriportokat.
Túszul ejtettek egy amerikai újságírót Szlovjanszkban, ahol az oroszpárti szeparatista erők több mint egy hete tartanak megszállva kormányzati épületeket és rendőrőrsöt is. Az újságíró, Simon Ostrovsky a szeparatistákról készít videóriportokat. Az Ukrajna donecki régiójában fekvő Szlovjanszk önjelölt szeparatista polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov az akcióból eddig csak annyit ismert el, hogy Ostrovskyt „egyenruhába bújt ismeretlen milicisták" elfogták, de azt nem, hogy túsz lenne, aminek azonban ellentmond, hogy a jelenlegi munkaadója, a Vice News nem tud kapcsolatba lépni az újságíróval. A honlapja szerint a Vice News már felvette a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal és az érintett hatóságokkal, hogy mindent megtegyenek Ostrovsky biztonságáért. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő egyelőre elzárkózott a kommentártól az ügyben. Csak annyit árult el, hogy az elmúlt napokban elfogott újságírók soráról látott jelentéseket.

Ostrovsky hetek óta Ukrajnában dolgozik. Készített videóriportot épületfoglalásról és Szlovjanszk elvetélt ukrán visszafoglalási kísérletéről is. Korábban az HBO munkatársa volt. Tapasztalt, veszélyzónákban többször is megfordult újságíró. Ő rendezte a Menekülés Észak-Koreából című dokumentumfilmet. Ügyében kedden megszólalt Dunja Mijatovic, az EBESZ médiabiztosa is, aki Ostrovsky azonnali szabadon engedésére szólította fel a fogvatartókat. „Ennek az újságírók elleni boszorkányüldözésnek véget kell érnie – tette hozzá a politikus asszony. Szlovjanszkra kezd jellemző lenni az újságírók elleni erőszak. Vasárnap Dmitrij Galkót, a fehérorosz Novij Csasz munkatársát, de egy francia és egy olasz újságírót is elfogtak egy időre. Néhány óra múlva mindhármukat szabadon engedték.

A korábbi példákból ítélve Ostrovskynak a szeparatisták nemsokára visszaadják a szabadságát. Egy hasonló túszejtő akció áldozatául esett brit szabadúszó újságíró, Graham Phillips később arról mesélt, hogy őt drogtesztnek vetették alá, mielőtt elengedték volna. Hogy Ostrovsky milyen állapotban lesz, az más kérdés. Az operatőrét, a brit Frederick Paxtont a múlt héten Horlivkában csak azért verték meg, mert forgatott a helyi rendőrőrs elfoglalásáról. A nyugati újságírókat a szeparatisták szívesen vádolják Ukrajna iránti elfogultsággal. Hétfőn Ostrovsky a Twitteren írta, hogy egy sajtótájékoztatón Ponomarjov provokatőrnek, egy nő pedig hazugnak nevezte őket, ami a nőt később nem akadályozta meg, hogy pénzt kérjen tőlük egy összetűzésben meghalt szeparatista temetésére.

A Kelet-Ukrajnában végrehajtott épületfoglalási akciók szervezettsége ellenére Oroszország következetesen tagadja, hogy köze lenne a szeparatistákhoz, amit Ukrajna egy Igor Sztrelkov nevű férfiről készített felvételekkel cáfolt. Sztrelkov az orosz hírszerzés tisztje. Februárban és márciusban még a Krímben volt, nemrég viszont feltűnt Szlovjanszkban és Kelet-Ukrajnában máshol is.

Ami a szeparatistákat illeti, ellenük Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök kedd este indította el újra a húsvét miatt korábban felfüggesztett „antiterrorista" akciót. (Az első kör látványos kudarccal kezdődött, a szeparatisták ugyanis hat páncélozott harci járművet szereztek meg a 25. ukrán légiszállítású dandártól. Az alakulatot emiatt Turcsinov feloszlatta.) A szeparatisták egyelőre sehol a donecki régióban nem akarják elhagyni az elfoglalt kormányzati épületeket és rendőrőrsöket, noha a múlt heti genfi négyoldalú megállapodás is erre kötelezi őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.