Szlovénia megvétózza a horvát csatlakozási tárgyalásokat

A szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy megvétózza a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatását. Ljubljana egy határvita miatt zsarolja szomszédját

A szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy megvétózza a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatását.

A csatlakozási tárgyalások következő fordulóját december 19-re tűzték ki. Az újabb fordulóban akár tíz fejezet megnyitására és négy-ötnek a lezárására is sor kerülhetett volna. Ennek azonban egyik előfeltétele lett volna a horvát-szlovén határvitával kapcsolatos probléma megoldása.

„Szlovéniának fenntartásai vannak hét fejezetet illetően, mert a Horvátország által előterjesztett dokumentumok prejudikálhatják a közös határt” – mondta Borut Pahor szlovén miniszterelnök a kormány és az ellenzéki pártok tanácskozása után

Ljubljana összesen tizenegy fejezettel kapcsolatban fogalmazott meg ellenvetést. Szlovéniának fenntartásai vannak hét fejezetet illetően, mert a Horvátország által előterjesztett dokumentációs anyagban Zágráb az általa kívánatosnak tartott szlovén-horvát határvonalat veszi alapul – jelezte a iniszterelnök a kormány és az ellenzéki pártok tanácskozása után. „Négy másik fejezetet illetően szintén komoly fenntartásaink vannak” – tette hozzá. Arra nem tért ki, hogy melyik négy témakörről van szó.

A vétótól függetlenül Szlovénia Horvátország csatlakozásában érdekelt – fűzte hozzá Pahor.

Szlovénia azt szeretné – és az EU elnökségét 2008 második felében betöltő Franciaország is azt szorgalmazta –, hogy Horvátország nyilvánítsa ki: a szóban forgó dokumentumoknak nincs közük a határvitához, abban nemzetközi döntőbíróságnak kell döntenie. Eddig azonban nem született ilyen nyilatkozat.

A már uniós tag Szlovénia és a szervezethez csatlakozni kívánó Horvátország között az Adria északi részén található Pirani-öböl hovatartozásának a kérdésében van vita. Zágráb az öböl felezővonalánál húzná meg a határt, Ljubljana szerint viszont az egész öböl Szlovéniát illeti.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök arra kérte a szlovén kormányt, hogy vizsgálja felül a csatlakozási tárgyalások gátló álláspontját. „Hangsúlyozni szeretném: Horvátország arra számít, hogy Szlovénia felülvizsgálja döntését, amellyel megakadályozza tíz csatlakozási fejezet megnyitását” – jelentette ki Sanader egy zágrábi sajtótájékoztatón.

A 35 tárgyalási fejezetből eddig összesen 21-et nyitottak meg, és négyet zártak le a 2005 októbere óta folyó EU-horvát csatlakozási tárgyalásokon.

Nicolas Sarkozy francia elnök kedden, a francia EU-félév mérlegét megvonva úgy vélekedett, hogy Horvátország 2010-ben vagy 2011-ben csatlakozhat a huszonhetekhez. Horvátországban ellenben a legtöbb megfigyelő úgy véli, hogy 2009 végéig már nem érnek véget a csatlakozási tárgyalások, és csak 2011 után válhat az ország az unió tagjává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.