Szlovénia maradna az EU-ban

Amennyiben Szlovéniában most tartanának népszavazást az Európai Unióból (EU) való kilépésről vagy bennmaradásról, a polgárok túlnyomó többsége az utóbbi mellett tenné le a voksát - közölte a Delo című ljubljanai napilap hétfőn.    

A lap által végzett közvélemény-kutatás szerint a szlovénok 60 százaléka a bennmaradásra, 25 százaléka pedig a kilépésre szavazna, 15 százalékuknak pedig nincs kiforrott véleménye. 

A kétmilliós Szlovénia 2004-ben csatlakozott az unióhoz, és jelentős mértékben profitált az EU-tagságból. A 2003. március 23-án rendezett népszavazáson a szavazók 89,64 százaléka támogatta a csatlakozást. A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka jónak tartja az EU-tagságot, negyedük szerint viszont az rossz hatással volt Szlovéniára.

A szlovénok 60 százaléka úgy véli: az Egyesült Királyság távozása az EU-ból mindenképpen veszteség a többi tagország számára, ugyanakkor mindössze 15 százalék tart attól, hogy a Brexit láncreakciót indít el, és emiatt szétesik az unió. A megkérdezettek többsége úgy értékeli, hogy az EU-tagállamok nagyon gyorsan alkalmazkodnak majd a kialakult helyzethez és akár a reformokhoz is, hogy az EU még erősebbé válhasson.

Azok közül, akik Szlovéniában az EU elhagyására szavaznának, minden második 18 és 24 év közötti. A lap ezt azzal magyarázta, hogy átlagon felüli a fiatalok között a munkanélküliség aránya, ami miatt elégedetlenek a mostani politikai hatalommal, de az EU-val is, amely szerintük közvetlenül felelős Európa "iparmentesítéséért", hiszen az a munkahelyek megszűnéséhez vezetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.