Szlovén népszavazás a horvát NATO-csatlakozásról?

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Szlovén Nemzeti Párt (SNP) pénteken a szlovén a parlament alsóházába Horvátország NATO-tagságáról. A két ország közötti területvitában – amellyel Ljubljana szakértők szerint a horvát EU-csatlakozás ellen használhat – arról sincs egyetértés, milyen fórum előtt rendezzék a kérdést.

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Szlovén Nemzeti Párt (SNP) pénteken a szlovén nemzetgyűlésbe (a parlament alsóházába) Horvátország NATO-tagságáról – jelentette be Zmago Jelinic, a párt elnöke és frakcióvezetője.

A parlament elé benyújtott dokumentumok szerint az SNP a következő kérdést szeretné népszavazásra bocsátani: „Egyetért-e azzal, hogy életbe lépjen a Horvát Köztársaság  NATO-ba történő belépéséről a szlovén nemzetgyűlésben 2009. február 9-én elfogadott ratifikációs törvény?”

A nemzetgyűlés kollégiuma a jövő héten  tárgyalja az indítványt. A szlovén parlament hétfőn hagyta jóvá Horvátország és Albánia NATO-csatlakozását.

A Horvátország és Szlovénia közötti határvita ügyében, amely a  legtöbb elemző szerint megakadályozhatja, hogy Zágráb az idén lezárja a EU-csatlakozási tárgyalásokat, pénteken sem közeledtek az álláspontok.

Borut Pahor szlovén kormányfő sürgette Horvátországot, hogy  fogadja el az Európai Unió minapi közvetítési ajánlatát, de horvát kollégája, Ivo Sanader közölte: szeretné, ha a hágai  Nemzetközi Bíróság döntene a kérdésben.

A szlovén-horvát területi vita húszegynéhány négyzetkilométer körül dúl. E terület túlnyomó része vízfelület, nevezetesen a Pirani-öböl, amelybe a Dragonja folyó, Horvátország és Szlovénia  természetes határfolyója ömlik. Az öblöt a szlovénok teljes egészében maguknak szeretnék, és ez esetben Szlovéniának lenne szabad kijárata a nyílt tengerre. A horvátok szerint viszont az öböl  felezővonalánál kell meghúzni a határt, ebben az esetben  Horvátország és Olaszország tengeri határa összeérne, így Szlovéniának nem lenne kijárata nemzetközi vizekre.

„Az EU-közvetítés jelenleg a legjobb lehetséges megoldás” – mondta Pahor újságíróknak. Szerinte a hágai Nemzetközi Bíróság közreműködésének igénybevétele felmerült ugyan korábban, de nem volt  hivatalos megállapodás, és ő személy szerint ezt nem támogatja.

Sanader Bécsben a HINA horvát hírügynökségnek nyilatkozva  kijelentette: „Horvátország ragaszkodik ahhoz, hogy a kétoldalú  kérdések nem lehetnek az EU-csatlakozási tárgyalások részei.”

Az Európai Bizottság januárban ajánlotta fel a Nobel-békedíjas finn Martti Ahtisaari közvetítését a vitában. Az EU-tagállam Szlovénia a határvita miatt decemberben megvétózta 11 tárgyalási téma lezárását Horvátország csatlakozási tárgyalásain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.