Szlovén kormányfő: örömmel kell fogadnunk a migránsokat

Az európai országokat érintő illegális migráció az egyik fő témája idén a ljubljanai kormány által minden évben megrendezett stratégiai tanácskozásnak, amely hétfőn nyílt meg a szlovéniai Bledben.
A migráció megvitatásáról még a Bledi Stratégiai Fórum (BSF) megnyitója előtt állapodott meg Miro Cerar szlovén kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Cerar nyitóbeszédében azt hangoztatta, hogy Szlovénia nem úgy látja a menekülteket, mint valami fenyegetést. "Örömmel kell fogadnunk őket és segítenünk kell nekik" - mondta. Hozzátette, az Európai Uniónak meg kell találnia a közös nyelvet menekültügyben ahhoz, hogy az elkövetkező hetekben kezelni tudja azokat a vitákat, amelyek rá várnak.

Miro Cerar szerint az idei nemcsak Európában, hanem globális szinten is az elmúlt évtized "legingatagabb és legösszetettebb" éve. A legnagyobb fenyegetettséget a terrorizmus valamennyi formája, a migráció, az ukrán válság és a globális változások jelentik.
A szlovén üdülőhelyen tizedik alkalommal megrendezett, háromnapos tanácskozásra hétszáz résztvevőt várnak közel hatvan országból.

A fórumon számos magas rangú tisztségviselő vesz részt, köztük Navracsis Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Violeta Bulc uniós közlekedési biztos, William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója, Alejandro Fernández, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) új elnöke, Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára, továbbá tizennyolc miniszter. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli.

Hétfőn az Új világrend: konfrontáció vagy partnerség című pódiumbeszélgetéssel indul a tanácskozás állam- és kormányfők részvételével. A két napra tervezett panelviták mindegyikén érinteni fogják a résztvevők a változó világrenddel, valamint a diplomáciával és a demográfiával kapcsolatos kérdéseket.

A BSF-re parlamenti képviselők, elemzők, közgazdászok, üzletemberek és a tudomány világ képviselői is meghívást kaptak. Az idén azonban először korlátozták a közönség létszámát, ugyanis a szervezők azt próbálják elérni, hogy a különböző vitákon minél többen vegyenek részt az internet segítségével. A felszólalók a közösségi oldalakon feltett kérdésekre és megjegyzésekre is válaszolnak majd.
A szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először a Bledi Stratégiai Fórumot, amely szerintük mára a régió egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.