Szlovén-horvát kiegyezés nyolcórás vita után

Szlovén médiajelentések szerint szerdán Stockholmban írják alá azt a szlovén-horvát megállapodást, amelynek értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a köztük fennálló határvita rendezését.

A megállapodás - amelyet a két kormányfő, a szlovén Borut Pahor és a horvát Jadranka Kosor lát el kézjegyével - téma lesz a szlovén kormány kedd délutáni ülésén is, utána pedig a parlament külügyi bizottságában Pahor szól a dokumentum még nem teljesen világos pontjairól.

A horvát miniszterelnök kedden üdvözölte a kétoldalú egyezményt. A zágrábi parlament előző este nyolcórás vita után hagyta jóvá a megállapodást, amelyet a ljubljanai törvényhozás külügyi bizottsága már másfél hónappal ezelőtt elfogadott.

"Szép dolog, hogy Horvátország politikai hajlandóságot mutatott" - kommentálta a zágrábi döntést Milan Balazic szlovén külügyi szóvivő a Dnevnik című lap keddi számában.

Horvátország főként azért örül a megállapodásnak, mert így a horvát-szlovén határvita leválasztható az EU-val folyó horvát csatlakozási tárgyalásokról. A szerdai aláírás után az egyezmény 15 napon belül a két parlament elé kerül ratifikálásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.