Szlovákiában csak állami egészségügyi biztosító marad

Másfél év múlva már csak egy állami egészségügyi biztosító marad Szlovákiában – döntött ma a kormány. Robert Fico kormányfő bejelentése szerint a két magánbiztosító legkésőbb 2014 júliusáig megszűnik.

Fico elmondta, hogy bő egy évet szánnak a tárgyalásokra. 2014 áprilisáig szeretnének egyezségre jutni a két magántársasággal. – Ha ez nem sikerül, akkor megkezdődik a kisajátítás. A kormányfő azzal érvelt, hogy a két magánbiztosító jelentős nyereséggel zárta az elmúlt öt évet, ám a hasznot nem forgatta vissza az egészségügybe, hanem más vállalkozásokra fordította, ami a kormányfő szerint megengedhetetlen.

Az ügylethez szükséges pénzt az állam úgy kívánja előteremteni, hogy eladja néhány vegyes vállalatban birtokolt kisebbségi tulajdonrészét, többek között a Slovak Telekomban és több gyógyfürdőben.

Szlovákiában jelenleg három társaság működik. Az állami Általános Egészségügyi Biztosítónak (VsZP) 3,4 millió ügyfele van, tavaly 20 millió euró veszteséggel zárt. A Dovera magánbiztosítóhoz jelenleg 1,4 millió személy tartozik. Ez a társaság az elmúlt esztendőben 39,3 millió euró tiszta nyereséget mutatott ki. Ötven-ötven százalékos tulajdonosa a szlovák-cseh érdekeltségű Penta befektető társaság, valamint a Cipruson bejegyzett Prefto Holding Limited. A másik magántársaság, az Union 380 ezer tagot tart nyilván, tulajdonosa a holland Eureko. Tavalyi mérlegük 380 ezer euró nyereség volt. Mindkét magánbiztosító illetékese bejelentette, hogy nem hajlandók eladni a tulajdonukat, készek nemzetközi döntőbírósághoz fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.