Szlovákiát választotta a Land Rover

Péntek délelőtt Pozsonyban aláírták azt a szerződést, amely alapján az indiai Tata Motors családjába tartozó, luxusautókat gyártó brit Land Rover a dél-szlovákiai Nyitra melletti ipari parkban építi fel.

A 1,4 milliárd eurós beruházással épülő új autógyárban kezdetben 2800, később további 2 ezer új munkahely létesül.

A dokumentumot Robert Fico szlovák kormányfő és Ralf Dieter Speth, a cég vezérigazgatója látta el kézjegyével. Újságírói kérdésekre a miniszterelnök közölte, hogy a kabinetje 130 millió euróval támogatja az utóbbi évek legnagyobb közép-európai beruházását.

A vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a kiszemelt 300 hektárnyi területen jövőre kezdődik az építkezés, és várhatóan másfél-két évvel később fejeződik be. Kezdetben 150 ezer gépkocsit, 2020-tól pedig ennek a kétszeresét kívánják elkészíteni. Jól értesült szlovákiai szakértők azt feltételezik, hogy a Land Rover Defender új generációját hozzák Nyitrára.

Az aláírás pillanata
Az aláírás pillanata
Forrás: pozsonyi Kormányhivatal honlapja

A Financial Times szerint a Jaguar Land Rover termelése gyors ütemben bővül az utóbbi években, elsősorban a népszerű Range Rover-modell kereslete miatt. A cég tavaly 460 ezer autót gyártott, az idei cél az 500 ezres szám elérése. Mindenekelőtt a három nagy német luxusmárkával, az Audival, a BMW-vel és a Mercedesszel kívánja felvenni a versenyt, márpedig e német cégek mindegyik évente csaknem kétmillió járművet ad el. Ahhoz, hogy ezt a versenyt állni tudják, még több kapacitásra van szükségük, a közép- és kelet-európai térség pedig gyors ütemben válik globális autógyártó központtá – írta a brit lap.

A stratégiai beruházásért Magyarország is versenyben volt, többek között Csehországgal és Törökországgal együtt, de a végső versenyben már csak északi szomszédunk és Lengyelország maradt. Szakértők szerint a elsősorban a jó infrastruktúra (a gyár a gyorsforgalmi út mellett, az autópálya közelében létesül), valamint a különböző közvetett állami támogatások döntöttek. A Fico-kabinet eltekintett a 23 millió eurónyi illeték megfizetésétől, amelynek eredményeként a beruházó ingyen jutott ingatlanhoz. A kormány vállalta azt is, hogy a gyártól bekötő utat épít, amely szintén rejtett támogatásnak minősíthető.

Szlovákiában ez lesz a negyedik autógyár. Pozsonyban a Volkswagennek, Nagyszombatban (Trnava) a Peugeot-nak, a Zsolnához közeli Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) pedig a Kia Motorsnak van érdekeltsége. Az egy főre jutó gépkocsik számában északi szomszédunk évek óta világelső.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.