Szlovákiai megyei választások: tarolt a Smer, az MKP jól szerepelt

A Robert Fico vezette Smer-SD jelöltjei szerepeltek a legjobban a szombati szlovákiai megyei választásokon, amelyeken mindössze 21,7 százalékos volt az országos részvételi arány.

Három megyében már az első fordulóban megszerezték az elnöki posztot, további négyben is vezet a képviselőjük, habár nem kaptak ötven százaléknál több szavazatot, ezért itt két hét múlva a két legtöbb voksot szerzett személy között második fordulót tartanak. Pozsony megyében is, ahol viszont a baloldaliak súlyos vereséget szenvedtek. Pavol Freso, a jobboldali pártok (köztük a Híd és az MKP) közös elnökjelöltje a voksok 48,4 százalékát szerezte meg, Monika Flasíková-Benová jelenlegi európai parlamenti képviselője (Smer-SD) ennek csak a felét kapta. A november végi második fordulóba egyetlen magyarként bejutott Berényi József, az MKP elnöke, aki a nagyszombati (Trnava) régióban 18.33 százalékos támogatottsággal második lett. Nagy József, a Híd jelöltje 18,12 százalékot szerzett.

A Magyar Közösség Pártjának továbbra is tizenegy képviselője lesz Nagyszombat megyében, ahova  a Híd négy jelöltje is bejutott. Az MKP színeiben indulók győztek a párkányi körzetben és a Révkomáromi, valamint a Vágsellyei járásban is, igy tizennégy mandátumot szereztek a Nyitra megyei önkormányzatban. Öt, magyarok lakta régióban összesen harminchét képviselőjük lesz, a Hídnak önállóan négy. A Bugár Béla vezette párt azonban minden megyében a szlovák jobboldali pártokkal koalícióban indult, s ezen a listán további öt magyar, és legalább húsz, más nemzetiségű jelöltjük jutott be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.