Teljes a hivatalok ellenszegülése Malina Hedvig ügyében

.

Az európai szocialisták elégedetlenek a szlovák kisebbségi politikával

Szlovákiában nagyon kevés pozitív fejlemény történt az európai szocialisták novemberi tényfeltáró körútja óta – lényegében erre a megállapításra jutott az EP szocialista frakciójának bécsi rendkívüli szemináriuma.

Hét magyar állampolgárt vádoltak meg Szlovákiában

A Nyitra megyei rendőrség szerint magyar állampolgárok náci jelszavakat kiabáltak Párkányban, és önkényuralmi jelképeket viseltek. Hét magyar állampolgár - öt férfi és két nő - ellen indítottak bűnvádi eljárást.

Meghozta az első "pluszt" Szlovákia eurócsatlakozása

Magasan elsőrendű szintre, az eddigi "A"-ról "A plusz"-ra javította Szlovákia hosszú futamú adósi besorolását a Standard & Poor's. A hietlminősítő nem fukarkodott a szép szavakkal: többi között a szlovák gazdaság versenyképességének várható javulásával és a januári eurócsatlakozással magyarázta lépését.

Csak két elnökjelölt esélyes Szlovákiában

Szlovákiában március 21-én lesz a közvetlen elnökválasztás első fordulója.

 

Szlovákiában nem büntetik a fasiszta köszöntést

Megszüntette a büntetőeljárást a pozsonyi járási ügyészség Marián Kotleba, a betiltott szélsőjobboldali Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) párt vezetője ellen, amelyet azért indítottak, mert március 14-én egy pozsonyi tüntetésen a fasiszta Hlinka Gárda Na stráz! (Őrségbe!) köszöntéssel zárta beszédét.

Miután ez az egykori fasiszta köszöntés elhangzott, a hatóságok feloszlatták a tüntetést. A rendőrség Marián Kotlebát kiemelte a tömegből, és elvezette a helyszínről, majd később büntetőeljárást indítottak ellene tiltott ideológia népszerűsítése miatt. A korábban egyébként engedélyezett nagygyűlés résztvevői a Szlovák Állam (a fasiszta bábállam) kikiáltásának 70. évfordulójára kívántak emlékezni. A neonácik tervezett menete a köztársasági elnöki palotától kiindulva a belvároson át Jozef Tiso bábelnök sírjáig vezetett volna.

"Maga a köszöntés nem minősül a fasizmus népszerűsítésének" - nyilatkozta René Vanek ügyészségi szóvivő a Pravda című független napilapnak. A rendőrség az ügyészség döntését nem kívánta kommentálni. A hatóság szerint a betiltott Szlovák Testvériség párt elnöke megvalósította a fasizmus népszerűsítését.

Az Emberek a Rasszizmus Ellen polgári társulás képviselői sajnálatosnak tartják az ügyészség állásfoglalását. "A büntetőeljárást bohózatnak tartjuk. A rendőrség ugyanis nagyon jól ismeri az ő veszélyes tevékenységét" - állítja Juraj Kiss, a társulás képviselője.

A Pravda úgy véli, hogy Kotleba tudatosan provokálta a hatóságokat. A nagygyűlés szervezőit ugyanis előre figyelmeztették: ha elhangzik az Őrségbe! köszöntés, feloszlatják a rendezvényt.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint az egykori fasiszta államnak továbbra is számos híve van a mai Szlovákiában. A megkérdezett állampolgárok egyharmada kedvező színben látja Tiso államát, egyharmadának nincs egyértelmű véleménye, míg egyharmad negatívan viszonyul hozzá. A II. világháború idején létező szlovák fasiszta államot egyértelműen csak a megkérdezettek hét százaléka utasította el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.