Szlovákiában már a himnuszra sem futja

Szlovákiában az iskoláknak nagy fejtörést okoz, hogy a minap elfogadott hazafiassági törvénynek megfelelően hogyan játsszák le a himnuszt hétfő reggelenként a diákoknak. Nem mindenhol van ugyanis működő iskolarádió – írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A diákok este tüntetni fognak Pozsonyban.

A Sme napilap által megkérdezett intézmények igazgatói egyetértettek abban, hogy az iskoláknak a mindennapos költségekre és tankönyvekre sincs elég pénzük, így nem engedhetnek meg maguknak új iskolarádiót. Ez a képlet elsősorban a vidéki általános iskolákra érvényes. A technika egy 10 osztályt működtető iskolának 600-1500 eurójába kerülne. A vezetékek beszerelése az iskola nagyságától függően további 500 eurót emésztene fel – írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Katarína Tóthová HZDS-képvielő felelőtlennek tartja azokat az igazgatókat, akik iskolájában nincs működőképes iskolarádió. „Interpellálni szeretnék az oktatásügyi miniszterhez, mert ez a biztonsági előírások megszegése, és el kell beszélgetnie az igazgatókkal. Felfújt dolognak tartom, amit az iskolarádióra szükséges pénzről beszélnek” – jelentette ki.

Az iskolák saját költségvetésből csak bajosan tudják finanszírozni a rádiót. A legmodernebb iskolarádiót kínáló cég 1200 euróért kínálja a berendezést, osztályoként 25 euróba kerülnének a hangfalak, a vezetékek métere három euró. A legolcsóbb megoldás egy 10 osztályt működtető iskolának 600 eurójába kerülne, beszerelés nélkül.

Szerda kora este a középiskolások egyébként tüntetni fognak a Szlovák Nemtzeti Párt sugallatára minap elfogadott hazafiassági törvény ellen a pozsonyi elnöki palota és a parlament előtt. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nyílt levelet írt Ivan Gasparovic államfőnek, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.