Szlovákiában is vadásznak a cigányokra

Ami Magyarországon történik az döbbenetes, és nagyon reméljük, hogy a budapesti kormány és a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz a gyilkosok mielőbbi kézre kerítése érdekében – mondta lapunknak Ravasz József, a szlovákiai Romológiai Intézet igazgatója. A romaellenes megnyilvánulások Szlovákiát sem kerülik el.

Ravasz Józsefet az elmúlt vasárnap tüntettek ki az Emberségért díjjal, amelyet a szlovákiai roma civil szervezetek ítélnek oda annak a személynek, aki kiemelkedő munkát végez az idegengyűlölet megfékezése ellen.

Az igazgató a továbbiakban kifejtette, hogy a romaellenes megnyilvánulások Szlovákiát és Csehországot sem kerülik el: nemrég a Révkomárom melletti Bátorkesziben, néhány héttel korábban pedig a morvaországi Osztrava közelében dobtak be Molotov-koktélokat a romák lakta családi házakba, az utóbbi helyen életveszélyesen megsebesítettek egy gyermeket.

– Sajnos a romaellenesség s még ma is szedi áldozatait, elsősorban a posztkommunista országokban.  A világszerte élő 15 millió roma a múltat, főleg a második világháború tragédiáit nem felejti, a jövőtől pedig főleg a mi térségünkben fél. Az utóbbi aggodalmaknak közös erővel, uniós összefogással mielőbb véget kellene vetni – tette hozzá az ismert szlovákiai szakember.

Szlovákiában 2004 márciusában zavargásokat váltott ki Mikulás Dzurinda vezette kormány megszorításcsomagja, amely drasztikusan, a felére csökkentette a romáknak juttatott szociális segélyt. A felháborodott cigányok ennek nyomán gyújtogatni kezdtek és üzleteket fosztottak ki, amire válaszul Pozsony a hadsereg bevetésével fékezte meg őket. Tőketerebes (Trebisov) kisvárosban a brutális rendőri beavatkozás következtében egy ember meghalt.

A szlovák legfőbb ügyészség akkor vizsgálatot indított 120 olyan roma vezető ellen, aki tüntetésre szólított a csökkenő hozzájárulások miatt. Az EU-csatlakozás küszöbén álló országban kirobbant zavargások ügyével az EP is foglalkozott. Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő korabeli kommentárja szerint a felbujtás gyanújával indított ügyészségi vizsgálat „nonszensz, bár tipikus” reakció a szlovák állam részéről.

Szlovák romák Tőketerebesen
tőketerebesi romák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.