Szlovákiában csak szlovákul – követeli Ján Slota

Fél év alatt 420 ezer aláírást gyűjtött össze a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely népszavazás kiírását kezdeményezi, hogy északi szomszédunknál kizárólag szlovák nyelvű legyen a hivatali ügyintézés, éspedig kivétel nélkül.

A hírt szombat este jelentette be Ján Slota pártelnök, aki kifejtette: - Az Isten is segített bennünket eredményes petíciós akciónkban. A népszavazás a mai feszült helyzetben még inkább indokolt, mert Orbán Viktor immár nyíltan beszél Nagy Magyarországról. Mutassuk meg hát a sovinisztáinak, hogy országunkban csak a szlovák nemzet államalkotó, ezért a hivatali ügyintézés is csak kizárólag szlovákul legyen lehetséges – nyilatkozta a pártvezér.

Ján Slota felébresztené a szlovákokat
Right-wing Slovak Nationalist Party leader Jan Slota (L) signs a coalition agreement 02 July 2006 at Bratislava Castle in Bratislava. A new Slovak government composed of the leftist Smer party, extreme-right wing Slovak National Party and nationalist Movement for a Democratic Slovakia will be named July 04. AFP PHOTO/JAKUB SUKUP

Slota közölte azt is, hogy az aláírások ellenőrzése után átadják a petíciós íveket Ivan Gasparovic államfőnek. - Jelentős összeget takaríthatnánk ugyanis meg az államkasszának, ha a referendumot a március 10-ére kiírt előrehozott parlamenti választásokkal egy időben tarthatnánk meg – tette hozzá. Szlovákiában a népszavazás kiírásához legalább 350 ezer támogató aláírás szükséges.

Több szlovákiai szakértő szerint  az SNS kezdeményezése alkotmányellenes, mert a szlovák alaptörvény szavatolja az országban élő nemzeti kisebbségek hivatali anyanyelvhasználati jogát. Hozzátették azonban, hogy a döntés joga egyelőre az elnöké, aki viszont kérhet normakontrollt.  - Ha valaki szlovák létére alkotmányellenességet emleget, azt szembeköpöm – üzente meg nekik Ján Slota.

Pozsonyban a Most-Híd párt indítványára tavaly fogadták el a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, amely az eddigiekhez képest gyarapította a szlovákiai nemzeti kisebbségiek – köztük a magyarok – hivatali anyanyanyelvhasználati jogait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.