Szlovákiában a baloldal is bírálja a szélsőjobb elleni fellépést

A Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) szerint indokolatlanul brutális volt a szlovák rendőrség fellépése szombaton Szentmihályfalván (Sarisské Michalany), ahol a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) tüntetett az állítólagos roma terror ellen.

A parlamenten kívüli, aránylag befolyásos párt szerint a szentmihályfalvaihoz volt hasonló a rendőrség tavaly novemberi szurkolók elleni fellépése is Dunaszerdahelyen.

Az SDL ezért a belügyminisztérium ellenőrző szerveihez fordult, s követeli a szentmihályfalvai események kivizsgálását. Lakossági, illetve az internetes vitafórumokon megtalálható információkra hivatkozva a párt rámutatott arra, hogy a rendőrök ártatlan gyerekeket is bántalmaztak, akik semmiképpen sem lehettek tagjai a szélsőséges Szlovák Testvériségnek. Ugyanakkor bírálják a hatóságokat, hogy a szélsőségesek akcióját nem akadályozta meg korábban.

"Úgy véljük, az államnak megvan minden eszköze ahhoz, hogy az ilyen szélsőséges meneteket megelőzze. Mire használja a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) az állami költségvetésből kapott évi másfél milliárdot?" - tette fel a kérdést az SDL.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez volt a rendőri brutalitás első példája Szlovákiában: az illetékesek a mai napig nem tették közzé a dunaszerdahelyi beavatkozásról készült videofelvételeket, noha erre más ország kormánya is felszólította őket. "Reméljük, Szlovákia nem lesz rendőrállam" - áll az SDL közleményében.

Néhány napon belül ez már a második szlovák nyilatkozat, amely bírálja a szlovák rendőrséget a DAC-Slovan dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt beavatkozás miatt. A szlovák politikusok és pártok eddig szinte kivétel nélkül védték a dunaszerdahelyi beavatkozást, amelynek során több magyarországi szurkoló is megsérült. Ján Kovarcík, a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke volt az első fontosabb szlovák politikus, aki a múlt héten nyíltan bírálta a beavatkozást, amely komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest között. Kovarcík szerint a beavatkozás "szakmailag elhibázott volt".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.