Szlovákiában 18 párt és koalíció indul a júniusi választáson

Szlovákiában 18 párt és koalíció indul a június 12-re kiírt parlamenti választáson. A központi választási bizottság kedden mind a 18 párt választási jelöltlistáját hivatalosan nyilvántartásba vette, majd sorsolással döntött arról, hogy melyik párt milyen számon indulhat a megmérettetésen.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a hetes szám jutott, míg a Híd pártnak a tizennyolcas. A választás esélyese, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a tizenhetes, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) a tizenötös számot kapta.

"Minden párt jelöltlistáját ellenőriztük, nagyobb hiányosságokat nem találtunk, így mind a 18 tömörülés bejegyzésre került, s indulhat a választáson" - mondta újságíróknak Lívia Skultétyová, a központi választási bizottság jegyzője. A jelöltlistákat március 14-ig kellett leadniuk a pártoknak.

A nyilvántartásba vétel feltétele volt, hogy minden párt vagy koalíció banki kivonattal igazolta a törvény által előírt 16 596 eurós kaució befizetését. Az a párt vagy koalíció, amely a választáson megkapja a voksok legalább két százalékát, a belügyminisztériumtól a pénzt visszakapja. Az alacsonyabb támogatást szerző tömörülések kauciója viszont az állami költségvetésé marad.

A választási kampány 21 nappal a voksolás előtt kezdődik, ami a mostani esetben május 22-ét jelenti. A választás napján tilos bármiféle prognózis vagy felmérés eredményeinek a közlése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.