Szlovákiában bevezették a minimál-nyugdíjat

Bevezették Szlovákiában a minimál-nyugdíj intézményét szerdán, a vonatkozó társadalombiztosításról szóló törvény módosításának hatályba lépésével.

A minimál-nyugdíj bevezetésére az országban már több éve zajló nyugdíjreform részeként került sor. A minimál-nyugdíjat bevezető jogszabályt - annak hatálybalépése napján, szerdán - alkotmánybírósági beadványban támadta meg a pozsonyi törvényhozás több ellenzéki pártjának 66 képviselője, akik a törvényben azt kifogásolják, hogy az véleményük szerint diszkriminatív helyzetet teremt a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérében, a magánnyugdíj-pénztárakban takarékoskodókkal szemben.

A szóban forgó jogszabály súlyponti eleme, hogy a mindenkori létminimum összegéhez köti az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét. A minimál-nyugdíj összege által megszabott biztosíték csak azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot.

A minimál-nyugdíj összege a nyugdíjjogosultak által ledolgozott évek függvényében változik majd. Annak alsó összeghatára - amely harminc évi nyugdíjjárulék fizetést feltételez - a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ez jelenleg Szlovákiában mintegy 270 euró (megközelítőleg 80 ezer forint).

A 30 évnél többet ledolgozott nyugdíjjogosultak esetében a minimál-nyugdíj összegét úgy számítják ki, hogy a létminimum szorzójához - a kiindulási alap 136 százalékhoz - minden többletév után két százalékpontot, 40 ledolgozott év felett pedig évi három százalékpontot adnak hozzá. A minimál-nyugdíjak összegét minden év januárjában a létminimum aktuális összegének tükrében módosítják majd.

Az intézkedés jelenleg 75 ezer nyugdíjast érint, vagyis vannak akiknek az öregségi vagy rokkantsági nyugdíja emelkedik. Ugyanakkor a minimál-nyugdíj összege minden esetben magasabb lesz, mint az a járandóság, amennyit eddig egy, a létminimum összegénél alacsonyabb nyugdíjra jogosult, az azt kiegészítő más szociális juttatással együtt kapott.

Az intézkedés a parlamenti ellenzék az alkotmánybírósági beadványt aláíró tagjai szerint azért teremt diszkriminatív helyzetet, mert a magánnyugdíj-pénztárak azon kliensei számára, akik minimális járulékot fizetnek be, nem biztosít ugyanolyan védelmet, mint azok számára, akik csak a nyugdíjbiztosítási rendszer első, állami pillérében takarékoskodtak.

Ezzel és az intézkedés állítólagos alkotmányellenes mivoltával azonban nem ért egyet a szlovák munka-szociális és családügyi tárca, amelynek vezetője a bírálatokat korábban azzal utasította el, hogy igazságtalan lenne, ha az állami pillérben nagyobb havi összeggel takarékoskodók fizetnének rá a magán-nyugdíjpénztárak kevesebbet megtakarító ügyfeleire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.