Szlovákia: nem enyhítik az állampolgársági törvényt

A kormánypárti Smer-SD parlamenti többsége csütörtökön leszavazta két pozsonyi ellenzéki képviselő indítványát, amellyel enyhítették volna a hatályos szlovák állampolgársági jogszabály egyik rendelkezését.

Daniel Lipsic és Jana Zitnanská azt javasolta, hogy azoktól ne vegyék el a szlovák állampolgárságot, akik egy másik országét megszerezték, s életvitelszerűen huzamosabb ideig ott tartózkodnak, vagy pedig tanulnak. A módosítás nem érintette volna a könnyített honosítást kért felvidéki magyarokat, csupán az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más országokban élő szlovákiaiakat.

A kényelmes parlamenti többséggel rendelkező kormánypártiak ellenkezése miatt marad a Robert Fico előző kormányának regnálása idején elfogadott jogszabály, amely miatt csaknem háromszáz személy veszítette el a szlovák állampolgárságot. Közülük százhárman cseh, huszonnégyen német, eggyel kevesebben magyar, huszonketten pedig osztrák állampolgárok lettek. Tíz szlovákiai magyart akarata ellenére megfosztottak a szlovák állampolgárságától, mert bejelentették, hogy a magyart is kérték és megkapták. Ügyükről hétfőn az Európai Parlament petíciós bizottsága tárgyalt.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter ugyancsak a pozsonyi parlamentben élesen bírálta Bauer Editet és Mészáros Alajost, az MKP EP-képviselőit, mert a brüsszeli zárt ülésen „Szlovákiára köpködtek“, Berényi József pedig olyan botrányosan viselkedett, hogy ki kellett vezetni a teremből. Az MKP elnöke elmondása szerint angolul kiabálta, hogy „szégyen“, miután a nyilvánosság kizárása miatt távozásra szólították fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.