Szlovákia megszerezte Tokajt

Ünnepel az SNS: Slotáék szerint saját érdemük, hogy Magyarország után Szlovákia is újra megszerezte a Tokaj védjegyet.

– A Szlovák Nemzeti Párt Ján Slabý államtitkár segítségével minden szükséges lépést megtett azért, hogy a védett eredetmegjelölések elektronikus nyilvántartásában Szlovákia számára is regisztrálják a Tokaj Szőlészeti Térséget (Vinohradnícka oblasť Tokaj)” – idézte Peter Palust, az SNS sajtótitkárát a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Magyarország ugyanis a nyár folyamán olyan módosítást fogadott el saját jogrendszerében, mely Tokajiról Tokajra változtatta a tokaji borvidékről származó borok márkanevét. Ezt követően a Tokaj márkanév regisztrálását kérte az Európai Bizottságtól, amely elfogadta ezt, és be is vezette az elektronikus nyilvántartásba, így Magyarország kapta a nevet. Szlovákia ezt a lépést sérelmezte, mondván, Pozsony már tavaly márciusban kérte a Tokaj név bejegyzését, ám ezt akkor az Európai Bizottság elutasította.

Pozsonynak két hónapja volt arra, hogy közölje kifogásait Brüsszellel, amit meg is tett. Az SNS sajtótitkára szerint Szlovákiának komoly és megfelelő érvei voltak, így „kemény és nehéz tárgyalások után pozitív eredményt sikerült elérni”. Hozzátette, a szlovák kifogások helyességét jelzi az is, hogy Szlovákia visszamenőleg kapta meg a Tokaj márkanevet, tehát pont akkori időponttól, mint Magyarország is, 2009. augusztus 1-től.

Simon Zsolt volt agrárminiszter decemberben kijelentette, a Tokaj védjeggyel kapcsolatos problémákat az agrárminisztérium dilettantizmusa okozta.

Palus szerint figyelemreméltó, hogy az a Simon Zsolt volt az egyik legfőbb bíráló, aki agrárminiszterként 2004-ben olyan szerződést írt alá magyar kollégájával, mely több mint 300 hektárral rövidítette meg a tokaji borvidék szlovákiai részét.

Szlovák tokaji borok. Dilettantizmus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.