Szlovákia kivár

Szlovákiában visszafogottan értékelik a csütörtöki Bajnai-Fico találkozót. Ján Slota revizionizmussal és hazugsággal vádolta Magyarországot.

Csáky Pál szerint a szécsényi tárgyaláson sem történt lényeges változás a szlovák-magyar kapcsolatokban. - Az előző magyar-szlovák kormányfői eszmecserék is több pontból álló közös nyilatkozatokkal, derűlátó előrejezésekkel értek véget, amelyekből aztán vajmi kevés vált valóra.

Most is hasonló a helyzet, mert Robert Fico már a közös sajtótájékoztatón több olyan kijelentést tett, amelyekkel nem tudunk egyetérteni, s amelyek nem járulnak hozzá a két ország politikusai közötti feszültség enyhüléséhez. Nem felel meg a valóságnak, hogy Szlovákiában szinte rózsás a nemzeti kisebbségek helyzete, hiszen az EBESZ kisebbségügyi főtitkára is szorgalmazza a kisebbségi törvény elfogadást, miként számos észrevételt tett a nyelvtörvénnyel kapcsolatban is.

Baljós előjelenek tartom azt is, hogy a szlovák kormányfő máris élesen bírált bennünket azért, mert részt veszünk a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának tanácskozásán – nyilatkozta lapunknak a Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

Megkeresésünkre Grigorij Meszezsnyikov ugyancsak azt minősítette kedvező fejleménynek, hogy a két kormányfő végre tárgyalóasztalhoz ült. - A többi majd elválik, ugyanis a partnerek nem jutottak egyezségre azokban a kérdésekben, amelyek az elmúlt hetekben növelték a két szomszédos ország közötti politikai feszültséget. Ez pedig a nyelvtörvény és Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásának az ügye.

Meggyőződésem, hogy előrelépést ettől a szlovák kormánytól aligha lehet várni, elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt nacionalista megnyilvánulásai, de a Robert Fico vezette Smer érzéketlen nemzetiségi politikája miatt sem – vélekedett a neves szlovák politológus.

Slota: a problémák forrása magyar oldalon van

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a szécsényi magyar-szlovák kormányfői találkozó semmit sem oldott meg, s a problémák forrása a magyar oldalon van.
"Addig, amíg nem sikerül megegyeznünk a nemzetiségi jogok terén a kölcsönösségben, s Magyarország nem magyarázza meg a magyarországi szlovákok kiirtását, a kapcsolatokban nem lehet előrelépés" - jelentette ki csütörtökön este Ján Slota.

A koalíciós politikus ismét revizionizmussal és hazugsággal vádolta Magyarországot. Szerinte a magyarokat csak Trianon megszüntetése érdekli.

"Az SNS már unja, hogy Magyarország állandóan ugyanazt a nótát  fújja, s megpróbál konfrontációt szítani köztünk annak ellenére, hogy Szlovákiában a nemzeti kisebbségek jogait a nemzetközi szintet  meghaladó mértékben biztosítják, míg Magyarországon a kisebbségeket  kiirtották" - jelentette ki Slota.

Szerinte Bajnai a találkozó előtt is hazugságokat terjesztett a nyelvtörvényről, de az SNS nem akart megszólalni, mert nem kívánta  befolyásolni a megbeszéléseket.     
"A hivatalos magyar politikai körök ezzel csak azt bizonyítják,  hogy őket nem a nyelvtörvény, nem a jószomszédi kapcsolatok, nem az Európai Unión belüli jó kapcsolatok érdeklik, de egyértelműen  Trianon megszüntetésére törekednek" - fejtette ki Slota. Úgy véli,  hogy ez az egész magyar politikai palettára érvényes, mindenki Nagy-Magyarországot akar.

"A magyar irredentizmus, a maga Nagy-Magyarország eszméjével a Nagy-Albánia probléma édestestvére" -  húzta alá a koalíciós pártelnök.

Megjegyezte, hogy a határok megkérdőjelezése elfogadhatatlan, és egy új háború kezdete lehet Európában. Bírálta a szlovák külügyminisztériumot, azt állítván, hogy nagyon engedékeny és gyenge Magyarországgal szemben.

Slota szerint a két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - az "ötödik hadoszlop" szerepét tölti be a Szlovák Köztársaságban.(MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.