Szlovákia fél a Jobbiktól

Nem ígér semmi jót Szlovákia számára, hogy szomszédságában az európai parlamenti választásokon előretörtek és sikeresen szerepeltek a radikálisok – írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap, amely szerint Magyarországon a „legrosszabb előrejelzések” teljesültek be a Jobbik bejutásával. Európának lesz min szórakoznia a következő öt évben.

Nem ígér semmi jót Szlovákia számára, hogy szomszédságában az európai parlamenti választásokon előretörtek és sikeresen szerepeltek a radikálisok – írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap hétfőn. „A sokk a szomszédoktól érkezett, és minket ért” – húzta alá a tekintélyes pozsonyi újság.

„Az eredmény számos eurooptimista számára kimondottan sokkoló, bár a realisták szerint többé-kevésbé várható volt. A gazdasági  válság és ezzel összefüggésben a populisták és a radikálisok növekvő  támogatottsága megtette a magáét: az Európai Parlament padsoraiba  nem azok ülnek be, akik közös Európát akartak építeni, hanem azok,  akik pont ellentétes választási programmal kampányoltak” – mutat rá  a lap.

Szerinte az európai választásokon Magyarországon és Ausztriában  is megerősítették helyzetüket a nacionalisták és a szélsőséges  radikálisok, akik meg akarják nyitni a Benes-dekrétumokat, illetve  fel akarják újítani a határellenőrzéseket. A „legrosszabb  előrejelzések” teljesültek be Magyarországon, ahol hatalmas sikert  aratott az ultranacionalista Jobbik, amely a Magyar Gárda mögött  áll.

Semmi jót nem jósolnak az ausztriai eredmények sem. Ott  megerősödött a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt, amely a  schengeni övezet megszüntetését és a betelepültek kitoloncolását  követeli. Ez az Ausztriában dolgozó szlovák egészségügyi  személyzetet és ápolónőket is érinti.

Európának tehát lesz min szórakoznia a következő öt évben – vélte a Hospodárské Noviny. – Bár az Európai Parlament messze van, döntései Szlovákiát is érintik. A jövőben az osztrák és a magyar radikálisok is hallathatják ott a hangjukat.

„Biztos, hogy elmondják a magukét a magyar nacionalisták is,  akik különleges alkalmakkor szívesen öltik magukra a II.  világháborús egyenruhákat, és megemlékeznek Felvidékről, a  Benes-dekrétumokról és a trianoni szerződésről. És még sokan mások  is az egész unióból, akik a legszívesebben lezárnák a határokat, és  néhány évtizeddel visszavetnék Európát a múltba” - zárta jegyzetét a szlovák újság.

Robert Fico szlovák kormányfő rossz hírnek tartja, hogy Magyarországon a Jobbik sikeresen szerepelt az európai parlamenti választásokon és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

„Ez az autonómiáról nyíltan beszélő, a legjobboldalibb és legszélsőségesebb álláspontokat nyíltan vállaló párt nagy bizonytalanságot fog okozni a régióban” – jelentette ki Fico Pozsonyban tartott hétfői sajtóértekezletén. Szerinte még rosszabb lesz a helyzet, ha a Jobbik bejut a magyar parlamentbe. A szlovák miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: ez a magyar választók döntése volt, abba másnak nincs beleszólása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.