Szlovákia: a végkimerülés szélén, de vége az engedetlenségnek

Munkába állnak a szlovákiai kórházi orvosok: szombatra virradóra megszületett az egyezség a pozsonyi kormány és a szlovákiai orvosok szakszervezetének (LOK) vezetői között.

Sikerült megállapodniuk a béremelések mértékéről is, amely valamivel több lett, mint amennyit a kabinet eredetileg ajánlott, viszont kevesebb a szakszervezetiek követeléséhez képest. Ezek után a mintegy ezerkétszáz kórházi orvos legkésőbb hétfőn munkába áll. A megállapodás valóban az utolsó pillanatban született meg, mert a hiányzó személyzet miatt egyre több kórház már a sürgősségi ellátást sem tudta ellátni. A munkát vállaló orvosok pedig már a végkimerülés határára kerültek. Az észak-szlovákiai Alsókubinban (Dolny Kubín) a sebészeti osztály főorvosa harmincöt órán át volt ügyeletben, ekkor szívelégtelenség következtében rosszul lett, s az intézetben maradt két kollégája műtéttel mentette meg az életét.

Október 1-én a csaknem hétezer szlovákiai kórházi orvos közül több mint két és fél ezren beadták a felmondásaikat, s közölték: december 1-jétől távoznak, ha addig a kormány nem teljesíti négy követelésüket. Ezek közül hármat rövid időn belül elfogadtak: leállították a kórházak állami részvénytársaságokká való átalakításának előkészületeit,  szigorúbban ellenőrzik a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek, elsősorban az ügyeleteket követő pihenő tiszteletben tartását, a költségvetésből pedig jövőre több pénz juthat az egészségügyre. A kormány jövő januártól átlagosan kétszázzal, októbertől pedig további száz euróval emelte volnak minden kórházi orvos fizetését. Jelenlegi átlagbérük az ügyeleti díjakkal és egyén juttatásokkal együtt 1200-1500 euró. Ezt az ajánlatot azonban a szakszervezetiek nem fogadták el, s a felmondási idő lejártával távozni készültek a munkahelyeikről. November 29-én a szlovák kormány tizenöt kórházban – ahol a legtöbb orvos hiányzott volna – szükségállapotot rendelt el, amelynek rendelkezése alapján mindenki azonnal köteles munkába állni. Ennek ellenére több mint ezerkétszázan nem tértek vissza. Csaknem háromszázan táppénzre iratták ki magukat, a többiek pedig polgári engedetlenséget hirdettek.

Elsősorban a közvélemény nyomására végül a szakszervezeti vezetők három napos alkudozás után szombat hajnalban beleegyeztek a kompromisszumos megoldásba. Jövő januártól a kórházi orvosok szakképesítésüktől függően az átlagbér (jelenleg 769 euró) 1,05 és 1,6 százalékát, júliustól az 1,2 és 1,9 közötti százalékot, 2003-tól pedig az 1,25-től  a 2,3 szorosát kapják alapbérként. Mindazok, akik polgári engedetlenséget hirdettek, jogi következmények nélkül szintén visszatérhetnek a munkahelyeikre. Mindannyiukkal még e hét végén új szerződéseket kötnek. A szakszervezetiek négy követelését törvénymódosításokkal, gyorsított eljárásban, valószínűleg már a jövő héten hagyja jóvá a pozsonyi parlament.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.