Szlovákia: mentelmi jog csak a parlamentben

Ha a képviselők bűncselekményt vagy kihágásokat követnek el, akkor a rendőrség ezután minden korlátozás nélkül eljárást indíthat ellenük.

Északi szomszédunknál rövidesen már csak a törvényhozásban elhangzott kijelentésekre vonatkozik a képviselők mentelmi joga. Ha bűncselekményt vagy kihágásokat követnek el, akkor a rendőrség, a többi polgárhoz hasonlóan, minden korlátozás nélkül eljárást indíthat ellenük. Ha azonban vizsgálati fogságba akarnák helyezni valamelyiküket, úgy ahhoz a parlament illetékes bizottságának is hozzá kell járulnia – egyeztek meg a pozsonyi parlamenti pártok szakértői. Megállapodásuk alapján a törvénymódosítás szeptember 1-jén, a szlovák alkotmány elfogadásának huszadik évfordulóján lépne hatályba.

– Végre sikerül valóra váltanunk a közvélemény többesztendős követelését. Az állampolgárokat ugyanis többször felháborította az ittas vezetésen, gyorshajtáson vagy bűncselekményeken kapott képviselők esete, akiket mentelmi joguk miatt nem vonhattak felelősségre. Kora ősztől ilyen ügyekben ők is egyenlők lesznek a törvény előtt – nyilatkozta Radoslav Procházka alkotmányjo­gász, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) parlamenti képviselője. Közölte azt is, hogy a bírók mentelmi joga viszont továbbra is megmarad, mert annak szűkítéséről egyelőre nem született egyezség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.