Szlovákia: már az emberek sem hisznek a magyar párbeszédben

Egyezség nélkül ért véget a Híd és a Magyar Koalíció Pártja vezetőinek eszmecseréje. Bár párbeszéd helyett monológ lett a dologból, a tárgyalásokat mindkét fél folytatni akarja.

Bugár Béla, a Híd elnöke javasolta az MKP képviselőinek, hogy pártjuk szakértői is kapcsolódjanak be abba a tárgyalásba, amelyet a Híd folytat Robert Fico miniszterelnökkel a kisebbségi kormánybiztos jogkörének meghatározásáról. Partnere, Berényi József ezt az ajánlatot arra hivatkozva utasította el, hogy az MKP elvi ellenzéki politikát folytat, nem hajlandó semmiben sem közösködni a jelenlegi kormánypárttal.

Bugár felvetette azt is, hogy a jövő évi megyei választások előtt kellő időben egyeztessenek a két párt közötti együttműködésről, közös lista állításának vagy választási koalíció létrehozásának lehetőségeiről. Erről az MKP elnöke szerint pártjának alapszabálya alapján a a megyei pártszervek autonóm módon döntenek. Ezért a pártvezetés csak ösztönözheti az alacsonyabb szintű pártstruktúráikat a voksolások előtti együttműködésre – vélekedett Berényi, indítványozva, hogy a legközelebbi találkozón közös stratégiai program kidolgozásának lehetőségeit tekintsék át. – Elsősorban három témakörben kívánunk egyeztetni, éspedig Dél-Szlovákia gazdasági fejlődésének kitörési pontjairól, a felvidéki magyarság autonómiájáról és a Kárpát-medencei magyar–magyar együttműködésről. A konzultációkba a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalát és más civil szerveződés szakértőit is szeretnénk bekapcsolni – nyilatkozta lapunknak a tárgyalás után.

Lapunk megkeresésére Bugár előrelépésnek nevezte, hogy a két párt vezetői végre tárgyalóasztalhoz ültek. – Nem az egyesülést tartjuk időszerűnek, mert értékrendünk különböző, hanem olyan közös vízió kimunkálását szorgalmazzuk, amely jelentős mértékben járulhat hozzá a szlovákiai magyarság asszimilációjának megállításához és további sorskérdéseink fokozatos megoldásához – tájékoztatta lapunkat a Híd elnöke.

A találkozó előtt a pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet a dél-szlovákiai magyarok körében felmérést végzett, melynek során a megkérdezettek 48 százaléka azt a választ adta, hogy a két párt közti ellentét nem oldható fel. 43 százalékuk szerint viszont rendezni lehetne a jórészt személyeskedésen alapuló nézeteltéréseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.