Fico "degradálja a kisebbségi témát"

Az új szlovák kabinetben nem lesz kisebbségügyi és emberjogi kérdésekkel foglalkozó kormányalelnök. A miniszterelnök megmakacsolta magát a kettős állampolgárság ügyében.

Ugyanakkor létrejön az a hivatal, amelynek az élén a kabinet egyik tagja kormánybiztosként kiemelten foglalkozik majd a szlovákiai nemzetiségek problémakörével. A végrehajtó hatalmat e téren ismét a kulturális tárca gyakorolja majd – jelentette be hétfőn Robert Fico. A szlovák miniszterelnök közölte azt is, hogy a szlovákiai nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatása a megszűnt kormányalelnöki hivatal helyett ismét a kulturális tárca hatáskörébe kerül. – Rövidesen módosítani kívánjuk a szlovák állampolgársági törvényt. Éspedig úgy, hogy azok a szlovákiai személyek, akik állandó lakhellyel rendelkeznek más országban és ezért kérnek ott állampolgárságot, ne veszítsék el a szlovákot. Magyarország vonatkozásában azonban a jelenlegi jogszabály érvényben marad, mert Budapest sem változtatta meg azt a törvényt, amelyre Szlovákia saját jogi normával válaszolt – tájékoztatott a kormányfő.

Marek Madaric kulturális miniszter – akit Fico hétfőn iktatott be – azt hangsúlyozta, hogy a kabinet a szlovákiai nemzeti kisebbségiek jogállásával kapcsolatban megőrzi a jelenlegi status quót. – Pedig lenne mit módosítanunk: ugyan a tavalyi népszámlálás adatai szerint több szlovákiai településen a valamely nemzetiséghez tartozó helyi lakosok száma már nem éri el a húszszázalékos arányt, ennek ellenére nem változtatunk a hivatali kétnyelvűség érvényesítésének eddigi gyakorlatán – tette hozzá a tárcavezető.

Berényi: Fico a nemzetállam építését segíti

Robert Fico kijelentése, miszerint a szlovák kormány úgy "javítja ki" a szlovák állampolgárságról szóló törvényt, hogy az Magyarország vonatkozásában érvényben marad, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint azt bizonyítja: naivitás volt azt hinni, hogy Robert Fico más politikát fog folytatni, mint korábban – jelentette az MTI. "Robert Fico eddig csak megpróbálta kendőzni és szebb csomagolásba tenni ugyanazt a tartalmat" – mondta el Berényi József. Szerinte ez abban is megmutatkozott, hogy Fico bejelentette: a kisebbségügyi kormányalelnök hatásköreit a kulturális minisztérium alá rendezi, amivel jelentősen degradálja a kisebbségi témát, amire ilyen formában eddig nem volt példa. "Ezt nem véletlenül teszi, pontosan tudja, hogy ha már csak altatja a témát, azzal a nemzetállam építésének segít, hiszen tudjuk, hogy 20 év alatt 110 ezerrel lettünk kevesebben" –magyarázta Berényi József. Hozzátette: ha hanyagolni fogják a nemzetiségi témát, az csak az asszimilációs folyamatnak segít.

Táncba viszi-e Fico a magyarokat?
Pozsony, 2012. március 11. Robert FICO volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt ünneplő elnöke (j) pártjának egyik tagjával táncol a 2012. március 10-i előre hozott szlovák parlamenti választások éjszakáján Pozsonyban. Az előzetes végeredmény szerint a Smer a szavazatok 44,85 százalékának elnyerésével 84 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben. (MTI/EPA/Diana Cermaková)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.