Szlovákia: Kisdoktori ötezer euróért

A magyarországi és a csehországi plágiumbotrányok hatására a pozsonyi Sme munkatársa annak járt utána, hogy mi a helyzet a diplomamunkákkal, továbbá a kis- és nagydoktorikkal Szlovákiában. Megdöbbentő következtetésre jutott.

Karol Sudor, a szlovák napilap munkatársa némi internetes barangolás eredményeként felfedezte a www.zaverecneprace.sk és a www.pisanieprac.sk internetes oldalt, amelyen némi ködösítéssel kínálják szolgáltatásaikat. Vagyis különböző szintű diploma-, illetve disszertációs munka elkészítését vállalják. Michal Hynek, az egyik tulajdonos elárulta, hogy a szemináriumi dolgozatért nyolc, a diplomamunkákért tizennégy, a kisdoktoriért pedig tizennyolc eurót kérnek oldalanként. Az utóbbiért tehát hozzávetőleg ötezer eurót kell leperkálni. Nagydoktori megírására eddig még nem kaptak megrendelést.

A szlovák publicista megtudta azt is, hogy az illetővel nyilatkozatot íratnak alá, amelyben kötelezi magát, hogy a rendelkezésére bocsátott törzsanyagot kizárólag a saját művelődésére és továbbképzésére használja fel, harmadik személynek nem adja tovább. - Mi ezzel igazoljuk, hogy nem követünk el törvénysértést, a többi az ő dolga és a felelőssége – tette hozzá a tulajdonosa. Aki arra a kérdésre, vajon etikus-e, amit művelnek, ezt válaszolta:  - Uram, ez nem etika, hanem biznisz.

Miriam Ziaková, a szlovákiai oktatásügyi tárca szóvivője közölte, hogy a két internetes portált már feljelentették, de a rendőrség nem talált törvénysértésre utaló tényeket. Határozatuk ellen az illetékes ügyész sem tiltakozott. Michal Slivka, az országos rendőrfőkapitányság kommunikációs igazgatója azzal érvelt, hogy a továbbképzéshez szükséges anyagok kidolgozása önmagában nem törvénysértés, más cselekedetre egyelőre nincs bizonyítékuk. Több egyetemi oktató szerint viszont az illetékes minisztérium nem tesz határozott lépéseket az aggasztó jelenség megfékezésére.

A szerző több diplomás személyt is megszólított, akik névtelenséget kérve bevallották, hogy néhány száz euróért megoldották ezt a feladatukat. - A diplomamunkákat úgysem olvassa senki, formalitás az egész, ezért nem érdemes időt vesztegetni a körmöléssel – vélekedett az egyikük.

Erich Mistrík a pozsonyi Komensky Egyetem Pedagógiai Karának professzora elmondta: a csalásokat nem nehéz leleplezni, mert egyhamar kiderül, hogy az illetőnek fogalma sincs arról, amiről ír vagy pedig olyan kiváló munkát ad le, amelyre önmaga alighanem képtelen lenne. Úgy vélte, hogy ha valamennyi egyetemi oktató lelkiismeretes munkát végezne, akkor sokkal könnyebb lenne kiszűrni a csalókat. Ő már a kisdoktori megvédésekor is többször rájött néhány percen belül, hogy az illető más tollával ékeskedik. - Az elmúlt tanévben a  szemináriumi munkák tizenöt-húsz százalékát is ugyanilyen ok miatt minősítettem elégtelennek – tájékoztatta az okonyomozó cikk szerzőjét. Beáta Slobodová, a pozsonyi Páneurópai Főiskola munkatársa szomorúan állapította meg, hogy minden bizonnyal több egyetemi oktató jó pénzért vesz részt a hamis munkák gyártásában, fittyet hányva a szakmai és morális elvekre, s a mundér becsületére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.