Szlovákia: anyatej receptre

Semmi sem helyettesítheti az anyatejet, ezért a szoptatási nehézségekkel küszködő anyák fordulhatnak az országban működő hat tejbankoz is. Az Európában elsőként gyógyszernek minősített nedű első literje 1,23 euróba kerül, a szükséglet többi részét a biztosító fedezi – írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Literenként 6,60 euróval honorálják az adományozó hölgyek áldozatát.

Európában elsőként Szlovákiában ismerték el az anyatejet gyógyszerként, az orvosok akár receptre is felírhatják. Semmi sem helyettesítheti az anyatejet, ezért az anyukák, akiknek szoptatási nehézségei vannak, fordulhatnak akár az anyatejbankokhoz is. Ezekből hat működik az országban - Pozsonyban, Érsekújvárban, Besztercebányán, Poprádon, Eperjesen és Homonnán – írja a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Elsősorban azok a gyerekek részesülnek ellátásban a banki anyatejből, akiknek a kórházban van szükségük rá, tehát kórházi kezelésre szorulnak. A kórházak számára teljesen térített az anyatej, csak ha ezen intézmények ellátottsága biztosított, akkor lehet szó arról, hogy akár magánszemélyek is igényelhetik, fizetség fejében, vagy akár receptre felírva.

Az anyetejet Szlovákiában hat éve sorolták a gyógyszerek közé. Pontosan meg vannak állapítva a receptre való felírhatóság feltételei. Egy liter anyatejért 1,23 eurót kell fizetni, a többi részt, a biztosító állja. Recept nélkül teljes árat számítanak fel, azaz 28, 20 eurót. A baba hat hónapos koráig van mód kiíratni, a későbbiekben külön elbírálás alá esik a terápia.

Az adományozó hölgynek mindenképp egészségesnek kell lennie, át kell esnie bizonyos vizsgálatokon. Kivizsgálják nincsenek-e fertőzései, úgy mint HIV, szifilisz, hepatitisz B, mintát vesznek az orrból, torokból, és a végbélből. Ezeket a vizsgálatokat háromhavonta végzik. Az adományozó nem szedhet gyógyszert, homeopatikumokat sem, fogamzásgátlót sem, nem dohányozhat, nem ihat és nem vezethet promiszkuit életmódot. A gyermeke nem lehet hat hónaposnál idősebb, de ezt a korhatárt szeretnék kitolni.

A tejből mintát vesznek a mikrobiológiai vizsgálathoz, ahol megállapítják a baktériumszintet, ezt havonta egyszer ellenőrzik, illetve szükség szerint. A fehérjék, szacharidok, zsírok, és a kalcium szintjét is mérik. A tejet hőkezelik, majd a fagyasztóba zárják. Az eredmények függvényében dől el, hogy az adott anyetej használható-e.

Az utóbbi húsz évben megközelítőleg kétharmadával csökkent a begyűjtött tej mennyisége, évi hatezer literről évi kétezerre. Igaz, hogy a születési arányok is csökkentek, de nem olyan mértékben, mint az adományozás. Ez egy bizonyos áldozatot igényel az adományozótól, entuziazmust, pszichikai felkészültséget, a „honorárium“ szimbolikus 6,60 euró literenként.

A szoptatott gyerekek száma is csökken, amíg tíz évvel ezelőtt a szülészetet elhagyó gyerekek 98 százaléka szoptatva volt, addig ma 86 százalékuk.

Anya a szlovákiai Szinye (Svinia) roma telepén
In the Roma settlement of Svinia in Slovakia Ludmila Cervenakova smokes a cigarrette while breastfeeding her baby August 16, 2001. The Roma issue will be a key point at the United Nations conference againt racism in Durban, South Africa, which starts August 31. Dimintrina Petrova, the director of the European Roma Rights Centre (ERRC) in Budapest said for the first time, Roma will ask the world to recognize the discrimination they face in Europe. PP03110050 REUTERS/Joe Klamer FMS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.