Szlovákia: a kormánytöbbség bukhat a kettős állampolgárságon

A kettős állampolgárságot szerzett személyek csak akkor veszítik el a szlovákot, ha ezt önszántukból kérik – ezt a megoldást javasolja a pozsonyi kabinet a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény módosítása során. A koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a törvénymódosítást.

A szerdai kormányhatározatban olyan indítvány is szerepel, amely szerint Pozsony nem ismeri el az olyan külföldi állampolgársági törvény szlovákiai érvényességét, amely ellentétes a nemzetközi joggal és a világon általában érvényesített joggyakorlattal. Ez utóbbi kitételt több szakértő erősen vitathatónak tartja.

A szerdai kormányhatározat ellenére sem egyértelmű, vajon milyen törvénymódosítást hagy jóvá februárban vagy márciusban a törvényhozás. Tovább tart ugyanis a kormánypártiak vitája arról, hogy Szlovákiában milyen tisztségben, illetve beosztásban nem dolgozhatnának kettős állampolgárok. A Bugár Béla vezette Híd javaslata alapján kettős állampolgárság csak azoknál a személyeknél lenne kizáró ok, akik államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. A szlovák kereszténydemokraták (KDH) viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy hivatásos katona, rendőr, vámos, ügyész és tűzoltó se lehessen kettős állampolgár. Emellett minden szlovákiai állami alkalmazottnak írásban kellene nyilatkoznia arról, hogy nem fűzik semmilyen kötelékek más államhoz.

Tovább bonyolította a helyzetet Igor Matovic, az ugyancsak kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti frakciójának tagja. – A jelenlegi koa­líciós javaslatok szemet hunynak Orbán Viktor és kormányának nyilvánvaló nagymagyar törekvései felett, amelyeket a könnyített visszahonosítás is igazol. Ezért indítványozzuk, hogy csak részben enyhítsünk a jelenleg hatályos jogi norma szigorán. Akinek nincs állandó külföldi lakhelye vagy munkahelye, illetve az adott országban erős családi kapcsolata, az továbbra is veszítse el a szlovák állampolgárságot, ha más országét kéri – szögezte le. Közölte azt is, hogy ha a javaslatát nem támogatják, akkor legalább négy kormánypárti képviselő nem szavazza meg a törvénymódosítást. Ebben az esetben viszont a jelenlegi kormánykoalíciónak nem lenne többsége a pozsonyi parlamentben.

A szlovák állampolgárságról rendelkező jogszabályt tavaly júliusban fogadta el gyorsított eljárásban a pozsonyi parlament – mindössze néhány órával azután, hogy az Ország­gyűlés megszavazta a könnyített magyar visszahonosítással kapcsolatos törvényt. A jelenleg is hatályos jogi norma szerint, aki kéri és megkapja a külföldi állampolgárságot (kivéve a külföldi személlyel kötött házasságot és az ilyen családban született gyermekeket), azonnal elveszíti a szlovákot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.