Szlovákia vinné az orosz gázt

Szlovákia kitalálta, hogyan töltse meg tranzitvezeték-rendszerét és ezzel utat nyit a Gazpromnak Európába - kommentálta a Kommerszant című orosz napilap az Estringnek nevezett gázvezetékre a szlovák kormányfő által Moszkvában tett javaslatot.
A Kommerszant szerint a Robert Fico által Eastringnek (Keleti Gyűrű) nevezett, Bulgária, Románia és Magyarország bevonásával építendő gázszállító útvonal révén Pozsonynak esélye marad, hogy a területén jelenleg átmenő orosz gáz legalább egy részét a jövőben is ő továbbíthatja az európai országokba.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilapnak nyilatkozó szakértők kivitelezhetőnek tartják a szlovák elképzelést. Az Eastring projektet tavaly novemberben ismertették, de azt nem írta a lap, hogy hol. A cikk szerint a gáztovábbító rendszerek európai hálózata (Entsog) bekapcsolta az elképzelést az európai gázszállító rendszer fejlesztési tervébe.

A Keleti Gyűrűt 2018-ban állítanák üzembe. Évi 20 milliárd köbméter gáz továbbítására lenne alkalmas, de a kapacitását 40 milliárdra növelnék. A megvalósítás első szakaszában 1,3 milliárd euróba (mintegy 469 milliárd forint) kerül.

Egyelőre nem döntöttek a vezeték végleges útvonaláról, de azt tudni, hogy a kiindulópont a szlovákiai Nagykaposon lévő kompresszorállomás lenne és részévé válna a szlovákiai Eustream vezetékrendszer is. Az Eastring Szlovákiából Magyarországon, vagy Ukrajnán át Romániába vezetne és két változat is létezik a Bulgárián át Törökországig menő szakaszra. Az útvonaltól függően 744-1015 kilométer lenne a Keleti gyűrű hossza. A Török Áramlattal összekapcsolás érdekében azonban reverz üzemmódban, azaz fordított irányban való működésre kell alkalmassá tenni a Bulgáriában húzódó Transzbalkáni vezetéket.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter elmondta, hogy május végén a szlovák, a bolgár, a magyar és a román külügyminisztérium aláírt egy szándéknyilatkozatot az Eastring támogatásáról. Jelenleg szakértői szinten folynak a tárgyalások. A Kommerszant megjegyezte, hogy sem a Gazprom, sem az Európai Bizottság nem kommentálta a szlovák elképzelést.

Fico kedden Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel tárgyalva ismertette a Török Áramlathoz csatlakozó, Keleti Gyűrűnek (Eastring) nevezett vezeték tervét. Mint mondta, a projekt Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal közös beruházás lenne, de megvalósításában az Európai Unió is részt venne, azt támogatná.

Fico arra hivatkozott, hogy Szlovákiának hatalmas költségvetési veszteséget jelent, ha Oroszország 2020 után nem Ukrajnán keresztül továbbítja majd a földgázt az európai államokba.

Oroszország már tavaly decemberben - miután bejelentette, eláll a Déli Áramlat európai gázvezeték megvalósításától - jelezte európai partnereinek, hogy 2020 után az Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.